Actualitate

Ucrainenii se mobilizează pe Facebook pentru a ajuta armata în lupta împotriva separatiştilor

Ucrainenii mobilizează voluntari pe Facebook pentru a ajuta armata în lupta împotriva separatiştilor, în contextul în care patria este în pericol, iar armata este slabă, prost echipată şi coruptă, tot atâtea neajunsuri scoase la iveală de rebeliunea din estul ţării.

Ma mulți voluntari s-au adunat zilele acestea într-un depozit din centrul Kievului pentru a colecta donaţiile destinate militarilor care luptă contra insurecţiei proruse ce a izbucnit în estul ţării în urmă cu peste trei luni.

"La început, eram puţini, vreo douăzeci. Ne-am adunat cu ajutorul Facebookului. Voiam să-i ajutăm pe soldaţi", declară Aleksei Savşenko, în vârstă de 34 de ani, un om de afaceri care se ocupă cu inventarul şi înregistrarea donaţiilor.


Grupul de voluntari pe reţele de socializare S.O.S. Armata are în prezent peste 6.600 de abonaţi şi încearcă să organizeze distribuţia ajutoarelor către combatanţii loialişti.

"Oamenii aduc ce pot, alimente, haine şi chiar lenjerie de corp", declară un voluntar, arătând către un sac plin cu şosete groase lână.


Chiar dacă a trecut ceva timp de la primele zile ale "operaţiunii teroriste" declanşate de Kiev în est, când grupuri de militari demotivaţi, căţăraţi pe blindate pe jumătate ruginite, erau opriţi de către mulţimi de civili, numeroşi militari din cadrul armatei se plâng în continuare de echipamentul depăşit, dacă nu de o lipsă cronică de echipament.

Potrivit Ministerului Apărării, bugetul armatei a fost suplimentat cu aproape 25% în aprilie, pentru a face faţă nevoilor ofensivei contra rebelilor proruşi. Donaţiile, fie că vin din Ucraina, fie că vin din străinătate, se ridică la o valoare totală de 130 de milioane de grivne (aproximativ opt milioane de euro).


Militarii care revin din zonele de luptă declară că duc lipsa produselor de primă necesitate - şi anume veste antiglonţ şi căşti de protecţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter