Actualitate

Expoziţie de arme şi echipamente militare din Primul Război Mondial

Arme, obiecte folosite în tranşee şi un jurnal de război scris de un soldat căzut prizonier la ruşi în anul 1914, toate sunt adunate într-o expoziţie inedită ce se deschide astăzi la Muzeul de Istorie.

Vineri, 27 iunie, are loc vernisajul expoziţiei temporare „Rememorând Marele Război 1914-2014”, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Vernisajul are loc de la ora 13, iar expoziţia va rămâne deschisă până pe 30 septembrie.


La 28 iunie 1914, asasinatul de la Sarajevo căruia i-a căzut victimă Franz Ferdinand, moştenitorului tronului Austro-Ungariei, a fost scânteia care a declanşat cel mai sângeros dintre războaiele purtate până atunci în întreaga istorie universală.

Expoziţia cuprinde arme şi echipamente militare, medalii şi insigne, instrumentarul practic şi simbolic al războiului, prin intermediul cărora poate fi apreciată tehnica de luptă deţinută de taberele beligerante (puşti şi pistoale Mannlicher, Moisin-Nagant, Luger, Rast und Gasser, Lebel etc.).


De asemenea, sunt expuse şi obiecte folosite în tranşee (lopata Linemann, masca de gaz, felinare, gamele şi ustensile de servit masa, unelte de întreţinut parapeţii, uniforme, căşti militare, semne de identificare şa.) alături de o trusă austriacă de prim-ajutor din 1915 cu medicamentele originale de acum un secol.
În egală măsură, cu ajutorul a numeroase documente de genul, scrisorilor, cărţilor poştale ilustrate, cartelelor de alimente sau fotografiilor de epocă prezente în expoziţie, se încearcă reînvierea sentimentelor profunde sau gesturile cotidiene care i-au animat pe bărbaţii aflaţi pe front ori pe soţiile şi copiii acestora rămaşi acasă.

De asemenea, va fi expus şi un interesant „Jurnal de război” scris de soldatul Mihai But care a căzut prizonier la ruşi în anul 1914 şi a stat timp de patru ani într-un lagăr din Siberia.


Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 27 iunie – 30 septembrie după următorul program de vizitare: marţi, joi, vineri, sâmbătă: orele 10-16; miercuri orele 12-18.

abonare newsletter