Actualitate

Marea refaţadizare este invizibilă. Centrul se dărâmă bucată cu bucată

Din 2013 când a fost aprobată hotărârea de Consiliu Local privind marea refaţadizare, Primăria a reuşit doar să trimită notificări către proprietari. Potrivit calendarului stabilit, până la sfârşitul lui 2014 ar trebui reparate clădirile de pe aproximativ 20 de străzi.

Marea refaţadizare anunţată de primarul Emil Boc la începutul anului este invizibilă la aproape jumătate de an de la demarare. Nicio clădire din zona centrală nu este reparată şi nici nu se preconizează că vreo lucrare ar putea începe prea curând.

Între timp, periodic mai cade câte o bucată de tencuială din vreo clădire deteriorată din centru şi astfel oricând există riscul ca pietonii să fie accidentaţi. Nu demult, în  primăvară, o bucată de beton de 15 kilograme a căzut pe o gheretă de flori amplasată pe strada Memorandumului, lângă clădirea de la numărul 2. Vânzătoarea de la gheretă a fost la un pas să fie accidentată. Tot în primăvară, o altă clădire, de data aceasta pe strada Napoca era atât de deteriorată încât peretele a fost sprijinit cu schele din lemn şi metal ca să nu cadă pe trotuar. Acestea nu sunt singurele clădiri deteriorate din zona centrală a oraşului. Pe majoritatea străzilor din buricul târgului, la tot pasul, sunt imobile cu bucăţi lipsă de tencuială şi cu pereţii scorojiţi şi roşi.


Angajaţii Primăriei: este un procedeu foarte complex

Conform etapelor anunţate de primar la începutul anului, în cadrul marii refaţadizări s-a început cu trimiterea notificărilor către proprietarii clădirilor, apoi aceştia vor fi consiliaţi să găsească un expert tehnic care să scrie o notă tehnică de constatare, urmând ca după parcurgerea etapei de documentare să înceapă lucrările. Din iarnă până acum, a fost parcursă doar etapa notificărilor. “Notificările către proprietari au fost trimise. Acum se poartă discuţii cu proprietarii imobilelor, dar procedura este extrem de complexă. O comisie stă la dispoziţia proprietarilor pentru consiliere”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Angajamentul de pe hârtie: 1.000 de clădiri reparate până în 2018

Autorităţile locale şi-au propus ca programul de refaţadizare să se desfăşoare până în anul 2018 şi până atunci să fie reparate faţadele a 956 de imobile. Hotărârea de Consiliu Local referitoare la acest program a fost votată în vara anului 2013. Conform acelei hotărâri de Consiliu Local, în perioada 2013-2014 trebuie inventariate şi reparate faţadele clădirilor de pe următoarele străzi: Matei Corvin, Vasile Goldiş, Piaţa Muzeului, Parcul I.L. Caragiale; Regele Ferdinand, Horea, Piaţa Gării, I.L. Caragiale, Memorandumului, 21 Decembrie 1989, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Mihai Kogălniceanu, Universităţii, Napoca, Piaţa Lucian Blaga, Petru Maior; Potaissa, Fortăreţei, Micu Klein. Este greu de crezut că până la sfârşitul anului vor fi reparate clădirile de pe aceste străzi în condiţiile în care programul este la etapa de consiliere a proprietarilor.


În perioada 2015-2016, vor intra în reparaţii clădirile din zona străzii Cuza Vodă, Piaţa Mihai Viteazul, strada George Bariţiu, Emil Isac, Republicii. Până acum s-a făcut doar inventarierea străzilor care intră în proiectul de refaţadizare.

În perioada 2017-2018 vor fi refăcute faţadele clădirilor din centrul istoric care nu au fost analizate în primele etape.


18 clădiri sunt extrem de degradate

Potrivit inventarului făcut de Primărie, Clujul a fost împărţit în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri. Dintre acestea, 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric.

Proprietarii au la dispoziție apoi 12 luni pentru lucrări, termen care poate fi majorat cu 6 luni.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter