Actualitate

Detaliul care ţine pe loc Centrul Cultural Transilvania

Centrul Cultural Transilvania va fi construit pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, în locul fostei cazarme militare. Deocamdată, lucrurile bat pasul pe loc.

Detaliul care ţine pe loc Centrul Cultural Transilvania Detaliul care ţine pe loc Centrul Cultural Transilvania

Demararea construirii Centrului Cultural Transilvania pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, în locul fostei cazarme militare se mişcă în ritm de melc. Primăria Cluj-Napoca nici măcar nu a intrat în posesia documentaţiei de proiectare centrului, o investiţie estimată la 64 milioane euro, deşi acest lucru trebuia să se întâmple încă din anul 2012. După ce proiectarea va fi gata, autorităţile locale trebuie să găsească un partener privat interesat să construiască un parking peste care se va ridica apoi sediul Filarmonicii. Deocamdată, lucrurile bat pasul pe loc din cauză că documentaţia tehnică nu a fost încă predată Primăriei de către firma de proiectare din Bucureşti. Totul s-a blocat în nişte detalii, după cum susţine primarul Emil Boc. “Lucrurile sunt finalizate în proporţie de 95% în ceea ce priveşte proiectarea. Mai trebuie stabilite doar câteva detalii. Aceste ultime detalii mai trebuie să fie predate de proiectantul de la Bucureşti, cel care a câştigat licitaţia, şi în toamnă scoatem la parteneriat locaţia, terenul pentru realizarea de hotel în schimbul realizării unui parking pe care să se construiască Filarmornica”, a declarat Boc.

Parteneriat public-privat, în toamnă

Potrivit conducerii Primăriei, după ce studiul de proiectare va fi predat Primăriei, autorităţile locale vor demara procedurile pentru încheierea parteneriatului public-privat. Boc este optimist şi speră ca în toamnă va avea semnat un parteneriat în acest sens. “Dacă toate merg bine, în toamnă ar trebui să avem un câştigător al acestei licitaţii de concesiune: câştigătorul primeşte un teren să îşi facă un hotel de cinci stele şi în schimb va construi un parking pe care îl va administra, dar pe care se va ridica clădirea Filarmonicii”, a explicat Boc. 


Documentaţia trebuia să fie gata în şase luni

Blocajul în care se află Centrul Cultural Transilvania a fost semnalat primarului Emil Boc de către consilierii locali PNL care i-au solicitat să facă ceva astfel încât lucrurile să se mişte cât mai repede. „« Super-investiția » municipalității clujene într-un centru cultural la standarde europene a rămas cu mult în urmă. La semnarea contractului pentru realizarea documentației (inclusiv studiul de fezabilitate și proiectul tehnic) necesare pentru licitația de execuție a lucrărilor, în decembrie 2011, s-a stabilit un termen de șase luni pentru finalizarea documentației. De atunci au trecut doi ani și jumătate”, a declarat Ioan Bîldea, consilier local PNL. Acesta a precizat că această investiție ar trebui să devină o prioritate pentru Primărie, în contextul în care se doreşte ca municipiul să devină Capitală Culturală Europeană.

Cinci clădiri cu funcţiuni distincte

Conform studiului de fezabilitate, valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 64 milioane euro, fără TVA. Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani.


Întregul ansamblu va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din suprafaţa actuală a terenului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter