Actualitate

Medic clujean: În România păstrăm ce am avut rău în privința cancerelor și acum preluăm și ce e rău în Vest

Managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat vineri că România păstrează o incidență ridicată la anumite tipuri de cancere, care sunt rare în Vest, cum este cazul celui de col uterin, iar pe de altă parte crește incidența cancerelor specifice Vestului, cum este cel mamar și colo-rectal.

“În ce privește incidența cancerelor, anumite lucruri sunt similare: cancerul de plămâni, cancerul colo-rectal, cancerul de sân. O mare problemă este cancerul de col uterin, care în absența unui program de screening susținut... Programul a început, dar roadele nu se văd decât în 10 ani, cum am învățat din experiența țărilor care au făcut-o din anii '70. Programul are primele rezultate, dar rata de scădere a incidenței cancerului de col uterin nu se va vedea decât în 10 ani. Asta este o problemă diferită de țările din Vestul Europei. Altfel, anumite cancere care în România nu erau cu o incidență foarte mare, cum ar fi cancerul de sân sau colo-rectal, cresc prin adoptarea unui stil de viață mai vestic. În același timp, o mare problemă rămâne cancerul pulmonar, prin fumat”, a menționat Patriciu Achimaș-Cadariu, citat de Agerpres.

El a mai spus că am putea preveni unul din trei cancere cu un stil de viață mai sănătos: o alimentație echilibrată, cu o greutate corespunzătoare, evitarea fumatului, doze normale de alcool și mișcare.


O treime dintre cancere ar putea fi evitate printr-o profilaxie primară, iar vindecarea s-ar putea realiza în majoritatea cazurilor, dacă maladia ar fi descoperită în stadii incipiente, susțin specialiștii.

"Dincolo de profilaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime dintre cancere, este esențial să ne concentrăm pe depistarea precoce, activă a afecțiunilor premaligne și a bolii în stadii incipiente în care eficiența tratamentelor este foarte bună — în aceste situații putem vindeca majoritatea cazurilor, iar morbiditatea consecutivă tratamentelor și costurile sunt reduse substanțial. Una dintre provocările actuale în managementul afecțiunilor oncologice este îmbinarea diagnosticului, tratamentului și a îngrijirii pacienților cu cercetarea", a mai declarat Horațiu Achimaș-Cadariu.


El a spus că printr-un stil de viață sănătos putem evita foarte multe îmbolnăviri.

"Termenul de cancer este o umbrelă care acoperă multiple fațete ale unei boli care în conștiința populară este incurabilă. Adevărul nu este chiar acesta. Trebuie spus de la bun început că putem să prevenim mare parte dintre cancere, printr-un stil de viață sănătos — asta însemnând o greutate normală, o alimentație rațională, alcool în cantități moderate, fără fumat și cu suficientă mișcare fizică—, avem dovezi că am putem evita cel puțin unul din trei cancere. Mergem mai departe, la profilaxia secundară: asta înseamnă depistare precoce a unor stări premaligne sau maligne. Avem studii care ne demonstrează succesul nostru în anumite situații. Sau insuccesul. Știm foarte clar că în aceste stadii incipiente putem să avem o rată de peste 95% de reușită", a afirmat Horațiu Achimaș-Cadariu.


La Cluj se desfășoară, în perioada 11-14 iunie, Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” — 85 de ani de activitate, manifestare care reunește circa 350 de specialiști din domeniul oncologic din țară și străinătate.

Printre participanți se numără Prof. Wim H. van Harten, președintele Organizației Institutelor Europene de Cancer (OECI), și Dr. Dominique de Valeriola, președinte ales al Organizației Institutelor Europene de Cancer (OECI).


În cadrul evenimentului sunt prezentate și dezbătute cele mai noi informații din domeniul oncologiei, iar în cadrul OECI Oncology Days & General Assembly se vor reuni peste 50 de experți europeni, reprezentanți ai celor mai importante institute de cancer din Europa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter