Actualitate

200 milioane de euro pentru reţeaua de radioterapie din România

Trei institute de oncologie din România, inclusiv cel de la Cluj-Napoca, vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru realizarea reţelei de radioterapie.

Banca Mondială a alocat 200 de milioane de euro pentru realizarea reţelei de radioterapie din România, care prevede dotarea mai multor centre şi spitale cu aparatură medicală necesară în tratamentul cancerului, a anunţat Alexandru Irimie, preşedintele Comisiei de Oncologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii şi şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, în prezent, accesul pacienţilor la radioterapie la nivel naţional este destul de mic, de 30 – 35%, faţă de 70 – 80% cât este la nivel European.


“Resurse financiare ar trebui alocate pentru reţeaua de radioterapie. Noi am făcut un program de radioterapie la nivel de ţară, el este împărţit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite. Din câte ştiu, Banca Mondială a alocat suma de 200 de milioane de euro, care va ajuta la implementarea acestei reţele. La această oră, accesul la radioterapie la nivel de ţară este destul de mic, de 30 – 35%, faţă de 70 – 80% cât este la nivel european. Banii urmează să intre în procesul de achiziţionare a aparaturii pentru reţeaua de radioterapie. Cred că în doi-trei ani vom fi acoperiţi la nivel naţional din punctul de vedere al radioterapiei”, a declarat Irimie, potrivit Mediafax.

Alexandru Irimie a explicat că reţeaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din România, de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti, centrele universitare mari, precum Craiova, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi centre mai mici şi spitale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter