Actualitate

Viaţa sub semnul fricii la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol

Profesorii și elevii de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, singurul cu predare în limba română din capitala Transnistriei, sunt supusi presiunilor de către autoritățile proruse care le-ar putea devasta sau închide şcoala deoarece este "ultimul focar de românism".

Profesoara Lilia Chisin şi elevul Nicolai Romanov de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol au participat în Romînia la Festivalul Internaţional "Lucian Blaga" organizat la Alba Iulia şi Sebeş, precum şi la Târgul de Carte Alba Transilvana, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Cu această ocazie cei doi au povestit unui reporter al Mediafax despre presiunile la care sunt supuşi de către autorităţile transnistrene dascălii liceului, dar şi părinţii copiilor, pentru a-i retrage de la această unitate de învăţământ.


Liceu cu nume predestinat

Profesoara susţine că liceul „Lucian Blaga" are un nume predestinat deoarece poetul român al cărui nume în poartă a fost un martir. "Lucian Blaga a fost un martir al neamului şi creaţia lui a fost în permanentă cenzură. Aceeaşi soartă o avem şi noi, cei ce promovăm cultura şi tradiţiile româneşti în partea stângă a Nistrului (…). În Transnistria sunt opt unităţi de învăţământ în care se mai predă în grafia latină, în limba română, în Tiraspol, Tighina, Grigoropol, Dubăsar, Doroţcaia şi Râtniţa. Dar focarul cel mai mare şi mai deranjant suntem noi, cei de la «Lucian Blaga», pentru că suntem un junghi în inima capitalei acestei aşa-proclamate republici", a povestit Lilia Chisin.

Amenințări la adresa părinților

Profesoara de limba română vorbeşte şi despre presiunile la care sunt supuşi părinţii copiilor care ar dori să studieze sau studiază la Liceul "Lucian Blaga".


Ea afirmă că părinţii elevilor sunt ameninţaţi uneori pentru a-şi retrage copiii de la liceul cu predare în limba română. Potrivit profesoarei, un caz este cel al mamei unei fetiţe căreia i s-a propus să fie avansată ca şefă de secţie într-un spital, dar cu condiţia să îşi retragă fetiţa de la acel liceu. "Eu sunt şi dirigintă şi adevărul este că părinţii sunt apăsaţi, obligaţi de autorităţile locale. Acest lucru îl aflăm din convorbiri cu părinţii care ne explică faptul că li se impune să îşi retragă copiii, pentru că în caz contrar vor fi eliberaţi din serviciu", a mai spus Chisin.

Presiuni asupra profesorilor

Profesoara de limba română susţine că presiuni indirecte se fac şi asupra dascălilor care predau la acest liceu deoarece li se impun să achite „serviciile comunale”cum ar fi utilităţile, la valorile din Republica Moldovaîn condidțiile în care în Transnistria tarifele pentru utilităţi sunt mult mai mici, toate acestea pentru a-i descuraja sa mai fie angajații statului moldovean.


Potrivit sursei citate, la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, profesorii stau cu frica "în sân" că unitatea de învăţământ va fi închisă şi li se interzice să intoneze imnul, să arboreze drapelul, iar activităţile culturale se desfăşoară "cu uşile închise". "Ne deranjează faptul că de fiecare dată poate să îţi deschidă uşa liceului sau să îţi intre în clasă ba un miliţian, ba un alt reprezentant al autoproclamatei republici. Practic, nu ştii cine sunt ei, pentru ce au venit şi care este scopul lor mai departe".

Lilia Chisin mai spune că în spaţiile publice şi în mijloacele de transport public din Tiraspol se vorbeşte doar în limba rusă, însă ea nu se teme şi nu se jenează să vorbească în limba română și că autorităţile separatiste din Transnistria încearcă să le impună o teamă şi să înţeleagă că "nu mai este aceeaşi ţară".


Elevii, insultaţi de copiii vorbitori de limba rusă

Presiunile la care sunt supuşi profesorii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol nu i-au ocolit nici pe elevii unităţii de învăţământ. Nicolai Romanov, elev în clasa a XII-a, spune că îi este extrem de greu să studieze în limba română şi că uneori este jignit sau insultat de copiii de aceeaşi vârstă pentru că vorbeşte o altă limbă.

"În rândul prietenilor nu ai copii care vorbesc în limba română. Pe stradă, la bloc, în cartier sunt doar vorbitori de limba rusă. Sunt unii care te înţeleg că înveţi acolo şi că vrei să continui să înveţi şi să trăieşti în Uniunea Europeană, dar sunt şi alţii care nu înţeleg şi care sunt cu orientare prorusă. Aceştia din urmă te insultă, îţi aruncă jigniri din cauză eşti vorbitor de limba română", afirmă Nicolai Romanov.


Băiatul spune că în cartierul său mai sunt doar doi-trei copii care vorbesc limba română şi că îi este foarte greu să studieze deoarece nu găseşte manuale şi cărţi în grafia latin

Ultimele Stiri
abonare newsletter