Actualitate

Dan Șova a dat startul construirii autostrăzii Sebeş-Turda - FOTO

Ministrul Transporturilor Dan Şova a semnat sâmbătă, la Cluj, ordinul de începere a lucrărilor pe două din cele patru tronsoane ale şoselei de 70 de kilometri care ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor.

Autostrada este împărțită în patru loturi. Dan Șova a declarat că prețul mediu pentru tronsonul 3 (12,4 km) va fi de 7,5 milioane de euro/km, iar pentru tronsonul 4 (16,3 km) este de 6,4 milioane.

„Prețurile de achiziție pentru loturile 3 și 4, care încep azi, prețul pe kilometru pe lotul 3 este 7,5 milioane de euro pe kilometru, iar pentru lotul 4 - 6,4 milioane de euro pe kilometru. Termenul de realizare e de 22 de luni, 4 luni de proiectare, 18 luni de execuție propriu-zisă. Sper să terminăm până în 31 decembrie 2015, pentru că loturile 3,4,1, au lungimi de 12, 16, 17 kilometri, deci sunt loturi scurte de autostradă, teoretic se pot realiza”, a declarat Dan Șova, ministrul Transporturilor.


Autostrada Turda-Sebeș va lega Clujul de autostrada Sibiu-Nădlac.

Valoarea totală a investiției pentru construcția celor 70 de kilometri ai autostrăzii Turda-Sebeș se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de Coeziune, iar 15% din bugetul de stat. Autostrada Turda-Sebeș va traversa de cinci ori râul Mureș, ceea ce presupune realizarea mai multor lucrări de artă — poduri, viaducte.


Contractele de proiectare și execuție pentru tronsoanele 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda vor fi executate de firmele Tirrena Scavi (Italia) și Porr (Germania). Contractul de 'Proiectare și execuție autostrada Sebeș — Turda, Lot 3, km 41+250 — km 53+700' a fost atribuit, prin licitație, Asocierii TIRRENA SCAVI SPA — SOCIETA ITALIANA PER CONDOTTE D'ACQUA SPA și are o valoare totală de 420,5 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene (85%) și fonduri de la bugetul de stat—15%. Contractul de "proiectare și execuție autostrada Sebeș — Turda, Lot 4, km 53+700 — km 70+000" a fost atribuit Asocierii SC PORR CONSTRUCT SRL — PORR BAU GmbH și are o valoare totală de 470 milioane de lei, fără TVA.

Cum continuă lucrările la Autostrada Transilvania

Dan Şova a anunţat astăzi şi datele pentru construcţia Autostrăzii Transilvania.


Astfe, pentru tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, realizat deja în proporţie de 48%, Guvernul a trimis contractul spre avizare la ANRMAP, iar valoarea estimată este de 230 milioane de euro. Lucrările vor începe în octombrie 2014.

La tronsonul Gilău - Nădăşel, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor în luna aprilie, pentru 8,7 km.  Costul este de 60 de milioane de euro.


Pe tronsonul Nădăşel - Mihăiești, de 16,8, km mai trebuie făcute expropieri. De asemenea, de la Mihăieşti la  Suplacu de Barcău, a mai explicat Şova, sunt mari probleme, pentru că trebuie refăcut studiul de fezabilitate.

abonare newsletter