Actualitate

Clujeanul Călin Peter Netzer și scriitorii Liiceanu și Patapievici, decorati de președintele României - FOTO

Regizorul clujean Peter Netzer și scriitorii Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu au fost decorați vineri de șeful statului, în cadrul unei ceremonii de decorare a unori personalități culturale care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, iar Gabriel Liiceanu — cu Ordinul Național ''Steaua României'' în grad de Ofițer. Decretul de decorare a lui Patapievici a fost semnat în 2010, iar documentul în cazul lui Liiceanu — în 2012.

Gabriel Liiceanu, a declarat vineri, la ceremonia în care a fost decorat de șeful statului, că Traian Băsescu a fost la înălțimea exigențelor unei bune părți a intelectualilor din România, adăugând că aceștia s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea președintelui.


"Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Băsescu și aș vrea să spun cu această ocazie că ați fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta și că ei v-au considerat, nu ei, intelectualii lui Băsescu, ci pe Băsescu ca pe președinte al lor. Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumneavoastră. Altfel spus, că timp de 10 ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta vă mulțumim", a afirmat Gabriel Liiceanu.

Șeful statului i-a conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Ofițer prof. univ. dr. Gabriel Liiceanu "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generație" și Ordinul Național "Serviciul credincios" în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației".


Au mai primit distincții și regizorul clujean Peter Netzer, directorul Muzeului Național Cotroceni, Adina Rențea, scriitorul și criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul muzical Dumitru Avakian și realizatorul de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter