Actualitate

Echipe mixte de control vor patrula în zonele pentru picnic şi în cele turistice, de Paşte şi de 1 Mai

Echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Gărzii de Mediu, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei, vor patrula în zonele amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic şi în cele turistice.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a dispus măsuri speciale de monitorizare a aplicării şi respectării Legii 54/2012 - Legea picnicului, în perioada sărbătorilor pascale şi mini-vacanţei de 1 Mai, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri.

Astfel, Ministerul Mediului, în colaborare cu Garda Naţională de Mediu, cu Poliţia Locală şi cu Jandarmeria Română, vor organiza echipe mixte de control, care vor patrula în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, respectiv în zonele turistice şi în zonele de afluenţă publică, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.


De asemenea, administraţiile publice locale au fost atenţionate cu privire la obligaţiile ce decurg din Legea 54/2012, referitoare la organizarea zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic.

Potrivit Legii 54/2012, activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.


Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 3.000 lei.

În zonele special amenajate, cetăţenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii; folosirea toaletelor ecologice; parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop; păstrarea liniştii şi ordinii publice.


De asemenea, cetăţenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce la întâmplare ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse, să nu spele obiectele folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate şi să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural.

"Urmează două perioade cu zile libere în care nu putem face rabat de la vigilenţă. În mod tradiţional, în această perioadă de vacanţă, oamenii îşi doresc să petreacă cât mai mult timp în natură, ceea ce este un lucru foarte bun. Însă natura trebuie protejată, iar cadrul legal care reglementează aceste activităţi trebuie respectat. În ceea ce ne priveşte, vom sprijini autorităţile locale în demersurile pe care acestea trebuie să le întreprindă, conform legii", a declarat ministrul Attila Korodi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter