Actualitate

Cea mai mare colecţie de gravuri de Rembrandt, expuse la Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este gazda acestui eveniment deosebit, iar iubitorii de artă sunt aşteptaţi până la data de 8 iunie să admire gravurile de Rembrandt. Valoarea unei singure piese din colecția poate ajunge la 50.000 de euro.

Cea mai mare colecție particulară de gravuri a maestrului olandez Rembrandt din lume se găseşte în această perioadă la Cluj. Expoziţia este deschisă publicului larg până în data de 8 iunie, iar până în prezent au fost vândute peste 500 de bilete. Ea se desfăşoară în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Aceste gravuri au fost executate de artistul francez Armand Durand în anul 1865, într-un tiraj de câte șapte exemplare. Cele care vor fi aduse la Cluj fac parte din același tiraj cu cele aflate în colecțiile Muzeului Luvru din Paris.

"Operele de artă  sunt cele mai vechi gravuri după operele lui Rembrandt. Marele pictor a decis să realizeze, pe lângă tablourile în ulei, destinate regilor și marilor nobili, și gravuri, destinate celor care aveau mai puțini bani, dar care iubeau arta. De-a lungul secolelor, gravurile s-au deteriorat, iar în anul 1865, Biblioteca Națională Franceză i-a cerut artistului Armand Durand să restaureze plăcile lui Rembrandt și să tragă un nou tiraj. Pentru a restaura gravurile marelui pictor, artistul francez a folosit, argint și asfalt de Iudeea și a imprimat o serie de câte 273 de gravuri, în serii de câte șapte exemplare, spune criticul de artă Vasile Radu. El a adăugat că valoarea unei singure gravuri poate ajunge la 50.000 de euro", scriu cei de la clujulcultural.ro.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter