Actualitate

Ruşii cresc din nou preţul gazelor livrate Ucrainei

Gazprom va creşte, din nou, cu 26% preţul gazelor naturale livrate Ucrainei, după ce marţi a operat o majorare de 44%.

Ruşii cresc din nou preţul gazelor livrate Ucrainei Ruşii cresc din nou preţul gazelor livrate Ucrainei

Ucrainienii vor plăti, de joi, 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, după mărirea cu 26% a preţului gazelor, în loc de 385,5 dolari cât urmau să plătească după majorarea de 44%, anunţată marţi de Gasprom, în timp ce media europeană se situează la circa 370-380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Noua majorare este determinată de introducerea unei taxe la exportul gazelor naturale către Ucraina, a informat grupul rus controlat de stat, citat de Reuters.


În primul trimestru al acestui an, Ucraina a plătit 268,5 dolari pentru 1.000 de metrti cubi de gaze naturale.

Creşterea de preţ a fost anunţată de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, în timpul unei întâlniri cu premierul rus Dimitri Medvedev, care a cerut Ucrainei să-şi plătească datoriile de 2,2 miliarde de dolari acumulate în contul gazelor livrate de Rusia.


"Preţul gazelor creşte automat din aprilie", a spus Miller, adăugând că majorarea este cauzată de introducerea taxei la exportul către Ucraina, care până în prezent a beneficiat de un regim preferenţial de exceptare de la plata taxei.

Gazprom a crescut marţi cu 44% preţul gazelor naturale livrate Ucrainei, după expirarea unui discount acordat la sfârşitul anului trecut. Decizia sporeşte presiunile financiare asupra autorităţilor de la Kiev, care aşteaptă un program de asistenţă financiară internaţională, potrivit Bloomberg.


Producătorul de gaze a anunţat că majorarea preţului respectă contractul şi este necesară întrucât Ucraina datorează peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumpărate de la începutul anului 2013.

 

abonare newsletter