Actualitate

Cum arăta scriitorul Ion Creangă la 48 de ani? - FOTO

O fotografie inedită în care scriitorul Ion Creangă apare alături de Alexandru C. Cuza şi Nicolai Andriescu-Bogdan a fost descoperită recent în patrimoniul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Scriitorul Ion Creangă alături de Alexandru C. Cuza şi Nicolai Andriescu-Bogdan Scriitorul Ion Creangă alături de Alexandru C. Cuza şi Nicolai Andriescu-Bogdan

Specialiştii de la Muzeul Literaturii Române din Iaşi au descoperit recent o fotografie în care scriitorul Ion Creangă, în vârstă de 48 de ani la vremea respectivă, apare alături de profesorul Alexandru C. Cuza şi istoricul Nicolai Andriescu-Bogdan. Este vorba despre o copie după o ferotipie realizată în 1885, la Slănic Moldova, unde Creangă se afla la tratament, se arată pe site-ul Muzeului.

Despre acest eveniment chiar Andriescu-Bogdan vorbeşte în „Poveşti şi bazaconii din Moldova”: „Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie aşa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creangă să-şi scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncuşor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coşuleţ de brânză sau de păstrăvi şi mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi, însă, aflându-se şi cu dl. A.C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne aşezarăm într-un tufiş de lângă sala de cură, Creangă stând în picioare, îndărăt şi noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui”.


În plus, pe spatele fotografiei sunt trecute câteva însemnări şi o dedicaţie: „Lui V.A. Gheorghiţă// 15/28 Februarie 1914// Iaşi// Radu Manoliu; Copie după originalul din 1885 la// Slănicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creangă, P(?)Bogdan (sic)”.

Potrivit sursei citate, ferotipia secolulu al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine şi accesibile forme de a deţine o fotografie. Realizată la târguri, bâlciuri sau pe stradă, aceasta nu necesita cunoştinţe temeinice de optică sau chimie.

Etichete: fotografie iasi
Ultimele Stiri
abonare newsletter