Actualitate

Spitalul din Turda în pragul colapsului!

Managerul spitalului din Turda, medicul Vasile Grumaz a prezentat astăzi o informare privind situația economico-financiară a unității medicale, aflate la limita supraviețuirii.

Deficitul spitalului este de 150.000 de lei/lună, datoriile la sfârşitul anului 2013 ridicându-se la circa 2.000.000 de lei, la care se mai adaugă circa 1.400.000 de lei preluate din anul 2012.

Din cauza datoriilor acumulate, spitalul riscă să nu mai poată face investiţii în acest an și să nu mai primească acreditare de funcţionare din 2015, ceea ce echivalează cu închiderea spitalului!


Problemele au început în momentul în care a avut loc o creștere a costului salarial de 1,5 miliarde de lei fără să fie susținut din păcate de Casa de Asigurări de Sănătate. Problema este că am început un proces de reorganizare, am renunțat la anumite servicii externalizate dar tot nu este suficient... nu ne-a ajutat acea creștere a costurilor la utilități pentru că ne afectează foarte mult, facturile de întreținere numai pe luna trecută au fost de 1,8 miliarde de lei vechi. Noi avem 15,5 miliarde de la CAS, 12 miliarde se duc pe costurile salariale, mai rămân 3,5 miliarde pentru medicamente, investigații și întreținere....precizează Grumaz.

Primarul Tudor Ștefănie a replicat că obligația de plată nu revine bugetului local cum este în cazul școlilor unde se achită o parte din costurile de funcționare.


„Legea nu interzice ca bugetul local să acopere diferența neasigurată de casă, trebuie să vedem de unde provin datoriile, banii de la dezvoltare și investiții pot fi direcționați pentru a acoperi deficitul financiar și pentru a nu se intra în arierate. Trebuie analizat și contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate...trebuie făcută o analiză concretă de reducere a cheltuielilor” sugerează primarul turdean.

În prima parte a săptămânii viitoare conducerea spitalului va prezenta date concrete despre situația financiară, date ce vor fi studiate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local, urmând să se identifice sursele de finanțare pentru a sprijini activitatea medicală de care beneficiază zeci de mii de oameni din Turda și localitățile învecinate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter