Actualitate

Propunerea unui OGN: impozit redus pentru “clădirile verzi” în funcţie de performanţa imobilului

Scutirea de la impozit pentru „clădirile verzi” a fost subiectul unei dezbateri de mai bine de o oră în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi.

sursa foto: intercongreen.com sursa foto: intercongreen.com

Primăria Cluj-Napoca scutește cu 50% proprietarii „clădirilor verzi” de la plata taxelor și impozitelor locale pentru clădiri, un imobil fiind considerat „clădire verde” dacă obține anumite certificate recunoscute la nivel mondial. Aceste certificate atestă mai multe trepte de calitate a clădirilor de acest gen: silver, gold și platinum. În prezent, Primăria acordă această scutire pentru toate clădirile indiferent de calitatea acelei „clădiri verzi”. 

Prea multe clădiri verzi în municipiu

În ultima perioadă, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, un ONG care are ca scop încurajarea condițiilor de piață, educaționale și legislative privind clădirile performante, s-a autosesizat cu privire la faptul că mult prea multe clădiri obțin certificat de clădire verde . “În ultimele două luni, consiliul s-a autosesizat după ce multe certificări erau toate good și very good. Ne-am dat seama că este o problemă și am sesizat Primăria să acorde ajutor de minimis în funcție de calitate, de performanță. Preferăm decât să dăm o sută de certificate la nivel mediocru să dăm mai puțin cu un nivel de calitate ridicat”, a declarat o reprezentantă a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.


Ce a propus primarul

Primarul Emil Boc a spus că scutirea de impozit ar trebui să se acorde diferențiat, în funcție de performanță. “Nu demult a apărut o clădire verde, un hotel care a obținut un certificat verde. Trebuie să știm ce s-a îmbunătățit față de anul trecut când clădirea nu era verde. Pentru că a dat cu zugrăveală și a dat cu mătura în fața clădirii asta nu înseamnă că este clădire verde. Trebuie să vedem ceva concret. Nu putem da scutire pentru ceva pe care îl va face, eu vreau să văd ceva concret”, a afirmat Boc.

Propunere pentru amânarea proiectului

După discuții de mai bine de o oră, primarul Emil Boc a propus amânarea votării scutirii de la impozit pentru clădirile verzi. „În proiectul de hotărâre sunt menționate acum două facilități pentru clădirile din parcuri industriale și clădirile verzi. Propun să scoatem din proiect mențiunea la clădirile verzi și să organizăm o dezbatere, timp de o lună, pe tema clădirilor verzi”, a spus Boc.


Într-un final proiectul nu a fost amânat şi s-a rămas la actuala formulă: acordarea reducerii de la impozit fără să se ţină cont de criteriile de calitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter