Actualitate

Al doilea patron al firmei Michelangelo şi doi inspectori de la DSV Cluj, reţinuţi în dosarul "Mafia cărnii"

Patru persoane, între care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj, au fost reţinute, joi, de procurorii de crimă organizată, în dosarul "Mafia cărnii", şi vor fi prezentate instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpatul C.B.R, începând din 2012, a aderat şi sprijinit o grupare infracţională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum şi evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

"Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăţi comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracţionale. De asemenea există suspiciuni că, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne şi produse din carne), cunoscând că sunt alterate şi vătămătoare sănătăţii, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud pentru a aplica sancţiunea avertismentului unei societăţi comerciale, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere", precizează DIICOT.


A doua persoană reţinută, P.N.A., este suspectată că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum şi de faptul că, având cunoştinţă de activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale, a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare.

În privinţa lui L.O.M., inspector în cadrul DVS Cluj, există suspiciuni că acesta, cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. "Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală", susţin anchetatorii.


A patra persoană reţinută, G.I.C, tot inspector la DSV Cluj, este suspectat că la controlul făcut în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, "şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate", potrivit DIICOT.

"Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de 23.265.716 lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului", mai precizează sursa citată.


Pe de altă parte, şeful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că a fost audiat, timp de mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi, la Structura Centrală a DIICOT, în calitate de martor în dosarul "Mafia cărnii", adăugând că nu poate da detalii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter