Actualitate

Avionul dispărut al Malaysia Airlines ar fi zburat timp de patru ore după ultimul contact

Avionul aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut sâmbătă de pe radare, ar fi zburat timp de încă patru ore de la locul în care i-a fost confirmată prezenţa ultima dată, apreciază investigatori americani, potrivit unor surse, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia electronică de joi.

Potrivit publicaţiei, care citează "două persoane familiare cu detaliile", investigatori în domeniul aviaţiei şi oficiali din domeniul Securităţii Naţionale americane cred că avionul a zburat în total cinci ore, în baza datelor descărcate în mod automat şi trimise la sol de motoarele Boeingului 777, în cadrul unui program de mentenanţă şi monitorizare de rutină, relatează Mediafax.

Această ipoteză ridică o serie de noi întrebări şi posibilităţi cu privire la ceea ce s-a petrecut la bordul aeronavei în care se aflau 239 de persoane, care a dispărut de pe radare civile după aproximativ o oră de zbor pe ruta Kuala Lumpur-Beijing.


Sistemul de monitorizare de la bord a motoarelor este furnizat de către Rolls-Royce şi trimite în mod periodic date despre situaţia motorului, operaţiuni şi mişcările avionului către facilităţi aflate la sol. "Continuăm să monitorizăm situaţia şi să oferim (companiei) Malaysia Airlines susţinere", a declarat un reprezentant Rolls-Royce miercuri, refuzând să facă alte comentarii.

"Dispariţia nu este (considerată) în mod oficial un accident, iar toate informaţiile sunt strict manipulate de către investigatori", a declarat un director Rolls-Royce, care a solicitat protecţia anonimatului, citând Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, o Agenţie ONU.


În cadrul unor acorduri de mentenanţă, Malaysia Airlines transmite în timp real date provenind de la motoare către Rolls-Royce pentru a fi analizate. Sistemul compilează datele furnizate de cele două motoare Trent cu care sunt echipate Boeingurile 777 şi transmite instantanee cu privire la performanţa, altitudinea şi viteza avionului, la intervale de 30 de minute, a declarat o sursă care cunoaşte sistemul. Potrivit site-ului Rolls-Royce, datele sunt procesate automat "astfel încât se pot detecta schimbări subtile de la un zbor la altul".

Datele provenind de la motor sunt analizate pentru a stabili tiparul de zbor al avionului, după ce aparatele radio de emisie-recepţie se opresc din funcţionare. Avionul se îndrepta către China, iar ultima poziţie verificată este undeva la mijlocul Golfului Thailandei.


Un zbor total de cinci ore după plecarea de la Kuala Lumpur ar însemna că Boeingul 777 ar fi continuat să parcurgă o distanţă de aproximativ 2.200 de mile marine (peste 4.000 de kilometri), putând atinge puncte ca Oceanul Indian, frontiera pakistanului sau Marea Arabiei, având în vedere viteza avionului.

"Oficiali americani în domeniul luptei împotriva terorismului explorează pista potrivit căreia un pilot sau o persoană de la bord ar fi deturnat avionul către altă destinaţie secretă, după ce a întrerupt transponderii" (aparate radio de emisie-recepţie), scrie WSJ citând un anchetator american însărcinat cu dosarul.


Astfel, potrivit anchetatorilor, avionul ar fi fost deturnat "cu intenţia de a fi utilizat mai târziu, în alte scopuri", adaugă ziarul american.

După şase zile de la misterioasa dispariţie, care a declanşat o căutare de amploare în spaţiul aerian şi apele internaţionale, fără rezultat până în prezent, investigaţiile par să se extindă.


Căutarea avionului acoperă în prezent aproape 27.000 de mile marine (aproape 90.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă similară teritoriului Portugaliei). Douăsprezece ţări, inclusiv Statele Unite, China şi Japonia participă la operaţiuni de căutare care mobilizează 42 de nave şi 39 de avioane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter