Actualitate

Cardul Studcard/Omnipass pentru transport gratuit rămâne în picioare și anul acesta. Boc susține menținerea lui!

Primarul Emil Boc a propus amânarea cu un an a discuțiilor privind eliminarea cardurilor studențești și se declară susținător al acestor carduri.

În prezent, studenții de la universitățile de stat din Cluj-Napoca beneficiază de transport gratuit în comun pe două linii. O parte din sumele necesare pentru acordarea gratuității pentru studenți este suportată de Primărie din bugetul local, iar o altă parte de universități și Ministerul Educației. Pentru a intra în posesia abonamentelor gratuite studenții trebuie să dețină carnetul de student vizat pe baza căruia vor solicita eliberarea unui card studențesc, Studcard/Omnipass, pentru emiterea căruia trebuie să achite 20 lei și să dețină sau să își deschidă un cont bancar la Banca Transilvania. Fără acest card niciun student nu va primi abonamentul gratuit. Cardul respectiv este eliberat de organizațiile private studențești care nu au nicio legătură cu universitățile la care studiază beneficiarii gratuității.

Boc: cardul este o măsură de securitate

În ședința de Consiliu Local de joi a fost supus votului consilierilor proiectul privind alocarea a 7,4 milioane lei pentru susținerea programului de gratuitate la transportul în comun a studenților și elevilor din vecinătatea municipiului. Consilierul local PNL, Ioan Bîldea împreună cu consilierul PSD Adrian Mureșan a propus un amendament prin care să fie eliminat cardul Studcard/Omnipass. “Putem pune liniștiți ca gratuitatea să fie acordată studenților doar pe baza carnetului de student. Am făcut un sondaj în rândul studenților și ei sunt de acord cu acest lucru. Această gratuitate se poate acorda doar pe baza carnetului de student, fiind singurul act care atestă calitatea de student”, a afirmat Ioan Bîldea.


Primarul Emil Boc a precizat că acel card este o măsură de securitate și de control a eliberării abonamentelor gratuite. “Eu rămân la faza inițială, adică aceea a cardurilor, pentru că este securizată și studenții au și mai multe drepturi la restaurante, la film, etc. Eu nu am primit nicio propunere de la președinții asociațiilor de studenți, nu este  nimeni care să vrea să renunțe la card. Eu propun să rămânem pe această formulă pentru că ne-am complica mai mult”, a spus Boc.

Carnetul este singurul act oficial al studenților

Consilierul Adrian Mureșan a subliniat că nu este normal ca studenții să primească gratuitate doar pe baza acestui card. “Nu cred că trebuie să îngrădim studenții. Dacă ei vor să primească acele reduceri să le primească. Nu mi se pare normal să le impunem să cumpere acele carduri, Este un act oficial carnetul de student”, a declarat Mureșan.


Consilierul PNL, Ovidiu Florian a subliniat, de asemenea, că singurul act oficial al unui student este carnetul de student, pe baza căruia se eliberează de altfel și cardurile respective. “Deci noi recunoaștem un act care recunoaște carnetul de student, singurul act oficial care atestă calitatea de student. Când ați creat bugetul municipiului ați luat legătura cu universitățile sau cu organizațiile care eliberează studcard?”,  a subliniat Florian.

Celelalte reduceri nu sunt valabile fără reducerea la transport

Reprezentanții organizațiilor studențești au spus că problema se vede de fapt doar la suprafață deoarece în cei 20 de lei, studenții primesc reduceri la restaurant, filme, teatru, concerte,etc în valoare de 3.000 lei pe an. Pe de altă parte, Sorin Guia, reprezentant al organizațiilor studențești care emit cardurile recunoaște că reducerile de 3.000 lei pe an nu mai sunt valabile dacă studentul nu își face abonamentul gratuit la transport.


Boc propune amânarea discuțiilor pentru anul viitor

Primarul a spus că discuțiile pe marginea eliminării cardurilor ar trebui amânată pe anul viitor. “Anul acesta avem asigurați banii pentru 2014 și putem să deschidem de acum dezbateri pe această temă. Pentru 2015 să discutăm cu organizațiile studențești despre acest subiect și să nu luăm decizii pe picior. Dacă ei nu doresc să mai aibă carduri, eu nu am nicio problemă, dar trebuie să găsim altă procedură pentru a lua măsuri de securitate împreună cu universitățile”, a explicat Boc.

Consilierul PNL, Dan Tarcea i-a răspuns primarului că și anul trecut a avut același discurs pentru amânarea discuțiilor cu un an.


La finalul discuțiilor, amendamentul consilierilor Bîldea și Mureșan a fost respins cu 12 voturi pentru (USL), 10 voturi împotrivă (PDL) și 4 abțineri (UDMR). Proiectul de hotărâre privind alocarea a 7,4 milioane lei pentru gratuitatea la transport a fost votat cu 10 abțineri și 16 voturi pentru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter