Actualitate

Medicii răniţi în accidentului aviatic din Apuseni vor fi externați astăzi

Cei trei medici care s-au prăbușit cu avionul în Munții Apuseni în urmă cu două săptămâni vor fi externați, luni, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Potrivit directorului de îngrijiri medicale Monica Costin, cei trei pacienți vor părăsi spitalul și vor pleca la București.

“În cursul zilei de luni vor fi externați cei trei medici răniți în accidentul aviatic din Munții Apuseni. Valentin Calu și Cătălin Pivniceru vor pleca la București, cu un avion, urmează să vedem exact, iar Sorin Ianceu la Oradea, cu o ambulanță”, a spus Costin.

Ea a mai precizat referitor la copilotul Răzvan Petrescu că acesta va rămâne internat la secția de Terapie Intensivă.


Cei trei medici răniţi în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni şi care sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj sunt în stare bună şi vor fi externaţi săptămâna viitoare, a anunţat, vineri, managerul unităţii medicale clujene, Petru Şuşca.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj a anunţat că cei trei medici - Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş - sunt în stare bună şi vor fi externaţi săptămâna viitoare, în timp ce copilotul Răzvan petrescu va rămâne spitalizat.


"Am veşti proaspete şi despre starea copilotului, care a fost operat astăzi (vineri - n.r.), operaţia a decurs bine. A fost o intervenţie chirurgicală la bazin, pentru fractură de şold drept", a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj.

El a precizat că intervenţia chirurgicală a durat patru ore şi că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus şi altor operaţii, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici săptămâna viitoare.


Petru Şuşca a făcut aceste declaraţii în timpul ceremoniei decernării titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj primilor trei moţi care au ajuns la locul accidentului aviatic din Apuseni - Gheorghe Trif, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.


Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.


Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. În urmă cu o săptămână, medicul Zamfir şi-a reluat activitatea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter