Actualitate

Portrete de campioni canini: Hutch şi Gass! Ambiţia şi tenacitatea lor, exemplu pentru oameni

Musherii consideră că Malamuţii de Alaska şi Husky sunt exemple demne de urmat şi de către oameni datorită ambiţiei, tenacităţii, hărniciei şi disciplinei lor.

Majoritatea iubitorilor de animale sunt fascinaţi de ochii albaştri ai câinilor Husky şi de drăgălăşenia Malamuţilor de Alaska şi orice copil şi-a dorit cel puţin o dată un pui de Husky sau Malamut. Câteva zeci de exemplare din aceste rase pot fi văzute, sâmbătă şi duminică, la Cupa Beliş, prima ediţie a concursului cu sănii trase de câini din judeţul Cluj. 
Câinii, împreună cu stăpânul lor, care aici joacă rolul de musher (conducătorul saniei şi cel care dă comanda şefului haitei, adică acel câine din fruntea atelajului) străbat 8 kilometri cu atelajul. Pentru mulţi, un câine care trage o sanie poate fi imaginea unui câine forţat să muncească în loc să zburde în zăpadă, dar stăpânii lor spun cum stau de fapt lucrurile: pentru câinii din rasele nordice este o plăcere să tragă sania, să muncească şi astfel unii dintre ei au zeci de premii la activ la concursurile de atelaje canine, dar şi de frumuseţe. Musherii consideră că Malamuţii şi Husky sunt exemple demne de urmat şi de către oameni datorită ambiţiei, tenacităţii, hărniciei şi disciplinei lor.  

Singurii campioni europeni, prezenţi la Beliş 

Câinii care participă la Cupa Beliş din judeţul Cluj nu sunt doar câini frumoşi şi harnici, ci şi campioni la frumuseţe şi atelaje canine. Unul dintre ei este Gass (foto dreapta), un mascul de 10 ani, din rasa Malamut de Alaska. A venit la Beliş tocmai din Bălan, judeţul Harghita, împreună cu stăpânii săi, Constantin Rică Grosu şi Mariana Vrabie, dar şi cu alţi şase Malamuţi, "colegi" de haită. 
Gass este campion european la frumuseţe şi are medalia de bronz la Campionatul European de Atelaje Canine. "Gass are până acum zeci de curse la activ, printre care performanţa lui cea mai mare este Campionatul European din 2010, de la Donovaly din Slovacia când în echipă cu încă trei Malamuţi s-au situat pe locul III în campionat. Este prima, singura şi cea mai bună performanţă a unei echipe româneşti pentru că altă echipă românească nu a reuşit să se urce pe podium", spune Mariana Vrabie. 


Anul viitor, generaţia tânără, la Mondiale 

Anul viitor, echipa Marianei şi a lui Rică va merge la Campionatul Mondial de Atelaje Canine, dar până atunci se vor antrena intens cu generaţia tânără. Gass, campionul european, se va retrage, acum fiind deja senior. "Noi am fost la un campionat european organizat de o federaţie care se ocupă numai de câini de rasă pură pentru că sunt şi alte federaţii care organizează concursuri cu câini încrucişaţi pentru viteză. La rasă pură este mai greu ca Malamutul să ajungă pe podium. În general, la categoria lor, ei concurează cu Samoyed şi cu Câinii de Groenlanda, aceştia din urmă fiind cei mai buni din categorie, apoi Samoyezii şi Malamuţii sunt pe ultimul loc pentru că sunt mai mari şi mai grei. Dar am reuşit totuşi. Noi cu această performanţă de mândrim deocamdată, vrem să mergem şi la anul când va fi Campionat Mondial, dar atunci Gass nu va mai merge pentru că e deja bătrân. Avem altă trupă, fetele, care sunt tinere şi acum le pregătim ca să putem merge anul viitor cu ele. Dacă nu ai câini buni nu ai ce să cauţi acolo. În ţările nordice există şi federaţie de profil şi ei merg cu preselecţie", adaugă Mariana Vrabie. 
Gass este şi campion al Europei Centrale şi de Est la frumuseţe şi de două ori campion în România şi, deocamdată, singurul câine din canisa celor doi, campion european. 

Hutch, campion cu zeci de cupe şi diplome

Un alt senior, campion şi exemplu de muncă şi ambiţie este Hutch (foto mijloc), un mascul în vârstă de 9 ani, din rasa Husky Siberian, din Miercurea Ciuc, jdueţul Harghita. A venit la Beliş împreună cu alţi cinci câini din haita stăpânului său, Erdely Sandor. "Hutch este primul meu câine, are 9 ani şi este rasa Husky Siberian. Datorită lui am şi devenit un pasionat al sportului de atelaje canine şi este un exemplar foarte frumos, harnic, muncitor, demn de urmat ca exemplu şi de către oameni", afirmă Erdely Sandor. 
Hutch este campion naţional la concursurile de frumuseţe, iar la concursurile de atelaje canine are zeci de diplome şi cupe. "Până la vârsta de un an, doar mergea cu mine la concursuri ca să vedem despre ce este vorba, să ne împrietenim cu sportul şi cu ideea, iar în al doilea an l-am pus deja în atelaj, am cumpărat încă un câine şi astfel cu doi câini se putea să ne înscriem în concurs. Când căţelul avea doi ani am început să participăm la concursuri. Foarte multe premii a obţinut, am un dulap plin cu diplome şi cupe, are peste 30 de premii. Noi mai mergem şi în concursuri de frumuseţe. La acest tip de concursuri este campion al României. De la opt ani încoace participăm la categoria veteran la concursurile de frumuseţe, dar la atelaj se comportă foarte bine", mai spune Erdely Sandor. 


Vin şi tinerii din urmă

La Cupa Beliş nu au participat doar campioni naţionali şi europeni ci şi câini tineri, fără experienţă în cursele cu atelaje canine. Este şi cazul lui Charlie (foto stânga), un mascul din rasa Samoyede. "Charlie are un an şi jumătate şi se antrenează doar de o săptămână şi jumătate. Este prima lui cursă, acesta fiind doar începutul. La prima cursă s-a comportat destul de bine, cu mici opriri", declară Mircea Tăuţan, handler-ul lui Charlie. Tânărul mascul Samoyede a participat la concurs împreună cu tatăl său, Cuba, sania celor doi câini fiind condusă de musherul Paul Chetreanu, el fiind şi stăpânul lui Cuba. Fiul lui Cuba, Charlie, este deţinut de familia lui Paul Chetreanu.    
La prima ediţie a Cupei Beliş au participat 13 concurenţi. 

Urmăriţi o galerie FOTO spectaculoasă de la Cupa Beliş, AICI

Ultimele Stiri
abonare newsletter