Actualitate

UPU Cluj: O mare parte dintre medici și asistente a participat voluntar la operațiunea de salvare, în afara turelor

Echipele de cadre medicale mobilizate din Cluj pentru salvarea victimelor accidentului aviatic, atât pe teren cât şi în spital, au numărat peste 30 de persone, Adela Golea, şefa UPU 1 din Cluj, declarând joi seară că pe teren în seara zilei de luni fiind 16 medici, 17 asistente, doi medici rezidenţi, un student şi un paramedic.

Mulţi dintre medicii şi asistentele care au participat la operaţiune de salvare au venit voluntar la accidentul aviatic, în sensul că îşi terminaseră turele.

'Mulţi dintre noi lucram în acel moment încă de dimineaţă sau a doua zi. Am rămas să lucrăm în continuare pentru că vin alţi pacienţi şi tu nu poţi să le spui că nu poţi să-i tratezi pentru că ai avut un eveniment deosebit înainte de venirea lor. Dar când am sunat mobilizarea toţi colegii mei s-au mobilizat exemplar', a declarat Adela Golea într-o conferinţă de presă, la care au fost invitate toate cadrele medicale care au fost pe teren în acea noapte la accident.

Şeful UPU 1 Cluj a mai spus că la accident au fost aduse şi două maşini echipate pentru resuscitare, specifice intervenţiilor pentru victime cu răni multiple, o maşină cu paramedici şi o maşină de descarcerare.

De asemenea, în UPU din Cluj Napoca erau pregătite şapte echipe complexe formate din specialişti UPU, ATI şi imagistică, pentru ca niciunul dintre pacienţi să nu fie nevoit să aştepte să-i vină rândul şi pentru ca evaluările să se poată face pe cât posibil în paralel.

'S-a spus că au fost foarte multe echipaje şi maşini. Da, au fost, pentru că ştiam că sunt multe victime şi am vrut să facem tot ce este necesar ca să salvăm pe toată lumea', a declarat Adina Golea, citată de Agerpres.

Ea a explicat că fiecare echipă care a participat la acţiune a fost compusă în aşa fel încât oricare dintre ele ajungea prima la victime să poartă oferi asistenţa necesară.

Adela Golea a mai declarat că nu poate preciza sub nicio formă dacă cele două victime, care au decedat în acest accident, ar fi putut fi salvate dacă locul accidentul ar fi fost localizat mai repede.

'Este adevărat că pacienta a fost afectată de frig. Dar este foarte importantă şi condiţia fizică a omului respectiv pentru că fiecare dintre noi are rezistenţa lui. Pacienta a coborât cu prima maşină şi eu personal am urcat în ea pentru că este treaba mea să decid cine pleacă primul către spital şi cu ce maşină. Pacienta avea o temperatură a corpului de 18,4 grade. Am măsurat încă o dată şi la fel. Corpul era rigid, abdomenul relaxat, bombat ... nu vreau să vă spun ce înseamnă şi ce greu este să îţi resuscitezi un coleg', a mai spus Golea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter