Actualitate

Transparency International: Lipsa unei abordări în rezolvarea aspectelor criticate în raportul MCV afectează credibilitatea reformelor

Reprezentanţii TI-România consideră că aspectele criticate în Raport sunt importante, precizând că în lipsa unei abordări sistematice în rezolvarea lor riscă să afecteze credibilitatea şi sustenabilitatea reformelor.

Transparency International: Lipsa unei abordări în rezolvarea aspectelor criticate în raportul MCV afectează credibilitatea reformelor

Transparency International precizează că un prim aspect semnalat vizează iminenta intrare în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, care " ridică o problemă ce ţine de lipsa de capacitate, chiar dacă au fost luate unele măsuri de ameliorare a condiţiilor de intrare în vigoare".

"Un alt aspect corect reţinut de Raport îl reprezintă practica încă inconsistentă a parchetelor şi a instanţelor ca urmare a rezistenţei unora dintre magistraţi în a urma deciziile de îndrumare ale Înaltei Curţi, fapt ce conduce la prejudicii însemnate pentru mediul de afaceri, generate de timpul de soluţionare şi lipsa de predictibilitate a soluţiilor, cu impact direct şi asupra credibilităţii sistemului", se mai arată în comunicat, potrivit Mediafax.


De asemenea, organizaţia salută recomandarea Comisiei "Justiţie egală pentru toţi" ca o solicitare cheie şi o primă recunoaştere a faptului că în România au existat şi există unităţi de măsură diferite pentru condiţii similare.

"În ceea ce priveşte progresele înregistrate în privinţa controlului conflictelor de interese, incompatibilităţilor şi averii declarate, situaţia internă denotă pe de o parte o înţelegere încă limitată a conceptelor din partea persoanelor supuse acestui regim, iar pe de altă parte un interes major în eludarea sau chiar abrogarea acestor dispoziţii, dovadă în acest sens fiind modificările Codului penal adoptate pe 10 decembrie 2013, care vizau între altele şi modificarea infracţiunii de conflict de interese", se mai arată în comunicat.


Transparency International România lansează liderilor politici, liderilor structurilor judiciare şi celor comerciale invitaţia de a se ralia unui nou obiectiv naţional care să ofere măsura reală a angajamentului şi progreselor înregistrate de România în lupta anticorupţie: acela ca până în 2025 nota din Indicele de Percepţiei a Corupţiei în România să crească de la 43 de puncte până aproape de 70 de puncte, mai precizează sursa citată.

Modificările la Codul penal au generat "îngrijorări majore"

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat "îngrijorări majore" în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.


"Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate", a afirmat Mark Gray.

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.


Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter