Actualitate

Cum va cheltui Primăria Cluj-Napoca creditul de 120 milioane lei

În anul 2011, Primăria Cluj-Napoca a luat un credit de 300 milioane lei de la CEC Bank. 2014, este ultimul an al creditului.

Primaria s-a imprumutat de la CEC Bank Primaria s-a imprumutat de la CEC Bank

Primarul Emil Boc a anunţat, miercuri, că 120 milioane lei din creditul pe care l-a luat Primăria Cluj-Napoca pe termen lung vor fi folosiţi pentru finalizarea unor obiective de investiţii şi începerea altora noi. Astfel, vor fi cumpărate 40 de autobuze noi în valoare aproximativă de 50.720.000 lei, fără TVA. “Vom vedea exact care va fi preţul de licitaţie, această sumă fiind prevăzută în buget pentru achiziţionarea de autobuze. Sursa este creditul pe care Primăria îl are la dispoziţie, valoarea totală a creditului fiind de 120 milioane lei. Este ultimul an al creditului”, a declarat Boc.

În total, anul acesta, vor fi achiziţionate 50 de autobuze: 10 vor fi cumpărate de Compania de Transport Public Cluj-Napoca din banii proveniţi în urma aplicării taxei speciale, dar şi din alte surse, iar 40 de autobuze vor fi achiziţionate de către Primărie.


După aprobarea Hotărârii de Consiliu, vom putea demara procedurile de licitaţie în vederea achiziţionării de autobuze.

43,6 milioane pentru Sala Polivalentă

Din credit vor fi utilizaţi bani şi pentru finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă. Şantierul a fost redeschis recent după ce a fost blocat mai bine de un an şi jumătate din cauza proceselor şi contestaţiilor la licitaţii. Lucrările sunt realizate de asocierea CON-A cu Nisal şi Inter Sport şi au opt luni termen de finalizare. Pentru acest obiectiv vor fi alocaţi din credit 43,6 milioane lei.


Bani din credit pentru repararea străzilor

Din cei 120 milioane lei luaţi împrumut de la CEC Bank, Primăria Cluj-Napoca va cheltui 2 milioane lei pentru repararea unor străzi din oraş, Calea Turzii fiind una dintre ele. “Calea Turzii este cea mai importantă şi va intra în lucru final în 2014. Pentru Calea Turzii sunt prevăzuţi 17 milioane lei, pentru strada Uzinei Electrice, 2,6 milioane lei, strada de la Podul Garibaldi în perspectiva finalizării Sălii Polivalente”, a precizat primarul.

Pe ce s-au dus banii până acum

Creditul a fost acordat pe o perioadă de 30 de ani, în anul 2011 de către CEC Bank. Potrivit conducerii Primăriei, 2014 este ultimul an în care mai pot fi cheltuiţi bani. Cei mai mulţi bani, peste 72 de milioane de lei, din credit au fost cheltuiţi în 2011. “Primăria a cheltuit până acum 179,3 milioane de lei din creditul accesat de la CEC Bank în 2011. Banii au folosiţi pentru finaţarea achiziţiei de mijloace de transport în comun în anul 2012 (25,6 milioane de lei), lucrări la Sala Polivalentă şi pentru sediul Filarmonicii (45 de milioane de lei), modernizare iluminat public (14,1 milioane de lei), modernizare străzi (94,5 milioane de lei). Cea mai mare sumă, 72,7 milioane de lei, a fost cheltuită în anul 2011. În anul 2012 s-au cheltuit 69,7 milioane de lei, iar în 2013 aproape 37 de milioane de lei”, au precizat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca în urmă cu aproximativ două săptămâni.

abonare newsletter