Actualitate

Răsturnare de situaţie în cazul JAFULUI de la benzinăria Agip din Floreşti: de la închisoare cu suspendare la închisoare cu executare

Judecătorii Curţii de Apel Cluj i-au condamnat, vineri, pe Florin Beniamin Dascălu, Claudiu Daniel Feher şi Pompei Ionel Baciu la patru ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie. Hotărârea Curţii de Apel Cluj este definitivă.

Iniţial, cei trei tineri care au jefuit o benzinărie de la ieşirea din localitatea Floreşti în 25 iulie 2013, au fost condamnaţi de către magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca la închisoare cu suspendare. Prejudiciul produs a fost de aproximativ 30.000 de euro.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au admis, vineri, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Cluj-Napoca şi au majorat pedepsele aplicate inculpaţilor.


Potrivit hotărârii Curţii de Apel Cluj, „rejudecând în aceste limite, majorează cuantumurile pedepselor aplicate inculpaţilor, după cum urmează: pentru inculpatul Feher Claudiu Daniel de la câte trei pedepse de 2 ani şi 9 luni închisoare la câte trei pedepse de 4 ani închisoare. Se constată concursul de infracţiuni şi contopeşte pedepsele stabilite inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie. Pentru inculpaţii Dascălu Florin Beniamin şi Baciu Pompei Ionel de la câte trei pedepse de 3 ani închisoare la câte trei pedepse de 4 ani închisoare. Constată concursul de infracţiuni şi contopeşte pedepsele stabilite inculpaţii urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie”.

În aceeaaşi hotărâre, magistraţii mai constată faptul că „a fost recuperat parţial prejudiciul cauzat părţii civile S.C. Ibertruck SRL prin achitarea sumelor de câte 4372,5 lei de către inculpaţii Dascălu Florin Beniamin şi Baciu Pompei Ionel şi obligă pe inculpatul Feher Claudiu Daniel să plătească către partea civilă S.C. Ibertruck SRL suma de 5.576 lei. Deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor timpul detenţiei preventive începând cu data de 29 iulie 2013 pentru inculpatul Feher Claudiu Daniel şi cu data de 19 august 2013 pentru ceilalţi doi inculpaţi până la data de 11 octombrie 2013, când toţi inculpaţii au fost puşi în libertate”.


Plan minuţios, bine pus la punct

În baza unei înţelegeri prealabile între cei trei inculpaţi, la data de 25 iulie 2013, în jurul orei 00.10, Claudiu Daniel Feher împreună cu Florin Beniamin Dascălu, în timp ce erau mascaţi, purtând cagule, în loc public, prin ameninţarea cu pistoale-spray cu substanţă iritant lacrimogenă a doi angajaţi ai benzinăriei Agip situată pe DN 1 E 60, la ieşirea din comuna Floreşti, pe direcţia de deplasare Floreşti-Gilău, au sustras dintr-un seif al societăţii suma de 75.710,10 lei, deposedând totodată şi părţile vătămate de două telefoane mobile, mărcile LG Optimus L9, respectiv Samsung Galaxy Mini 2. Apoi cei doi au utilizat jeturi iritant-lacrimogene pentru a-şi asigura scăparea, fiind ajutați și de paznicul Pompei Ionel Baciu, care se afla la locul faptei.     

În vederea comiterii jafului, cu câteva zile înainte cei doi au achiziţionat două cagule, două perechi de mănuşi negre şi un toc de pistol. Aceiaşi doi inculpaţi au făcut demersuri în vederea achiziţionării a două dispozitive în formă de pistol, conţinând gaz iritant-lacrimogen, care le-au fost livrate la domiciliu de către o societate de curierat rapid, preţul achitat fiind de 700 lei. Tot în vederea creşterii şanselor reuşitei jafului, anterior comiterii faptei, Claudiu Daniel Feher s-a deplasat cu autobuzul la benzinăria în care îşi propuseseră să comită faptele, studiind topografia acesteia, observând detaliile şi fotografiind benzinăria din exterior, printre altele în scopul de a observa poziţionarea camerelor de supraveghere.


“Unu” sau “doi”

Potrivit procurorilor clujeni, Pompei Ionel Baciu era de serviciu în interiorul benzinăriei executând paza. Acesta din urmă trebuia să expedieze de pe propriul telefon mobil un mesaj SMS către Claudiu Daniel Feher, mesajul urmând să conţină cuvintele “unu” sau “doi”, în funcţie de numărul de angajaţi ai benzinăriei care s-ar fi aflat la momentul respectiv în încăperea în care se aflau banii, acesta fiind semnalul care semnifica faptul că cei doi autori puteau trece la acțiune. Pe parcursul derulării activităţii infracţionale, pentru a asigura anonimatul autorilor faptei, paznicul urma joace rolul victimei, adoptând un comportament specific, disimulându-şi astfel calitatea de participant. “Inculpaţii au dus strategia mai departe, stabilind ca, la plecarea din benzinărie, aceştia să îl deposedeze pe paznic de propriul telefon mobil, tocmai pentru a spori veridicitatea ipotezei potrivit căreia acesta ar fi, de fapt, victimă a infracţiunii”, se mai arată în sentinţa judecătorilor.

„Nu mişca, ţine mâinile sus”

În ziua de 24 iulie, în apropierea orei 23.30, cei doi tineri s-au deplasat cu un autoturism închiriat, pe un drum lateral situat în apropierea benzinăriei Agip, aşteptând semnalul paznicului. La ora 00.03 a fost expediat un mesaj text, respectiv cuvântul “unu”, astfel că, în jurul orei 00.10, în timpul programului de lucru al benzinăriei, aceştia au pătruns în interiorul benzinăriei, purtând cagule, mănuşi  şi fiind înarmaţi cu dispozitivele în formă de pistol achiziţionate în prealabil, care înfăţişau credibil nişte arme de foc. După pătrunderea în benzinărie, Florin Beniamin Dascălu s-a deplasat către o angajată, ameninţând-o cu pistolul şi cerându-i să se deplaseze către încăperea în care se aflau banii, în timp ce Claudiu Daniel Feher s-a deplasat într-o încăpere unde un alt angajat se afla singur, făcând monetarul şi a început să îl ameninţe pe acesta: “Nu mişca! Ţine mâinile sus!”, solicitându-i să pună banii în geantă. Florin Beniamin Dascălu şi Pompei Ionel Baciu, după despărţirea de Claudiu Daniel Feher, s-au deplasat la Viena, Praga, Oslo, Copenhaga, Berlin, Frankfurt, Milano, Roma, unde l-au contactat pe tatăl unuia dintre ei pentru ca acesta să intermedieze formalităţile pentru ca aceştia să se predea autorităţilor române.


Claudiu Daniel Feher a stat în arest preventiv din 29 iulie şi până în 11 octombrie, iar Florin Beniamin Dascălu şi Pompei Ionel Baciu au fost arestaţi preventiv în 19 august, fiind eliberaţi în 11 octombrie.

abonare newsletter