Actualitate

DEZVĂLUIRI VATICAN: 400 de preoţi pedofili, eliminaţi din sistem în doi ani

Vaticanul a dezvăluit, sâmbătă, că a caterisit aproximativ 400 de preoţi în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, în urma multiplicării denunţurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului, relatează AFP.

Papa Benedict al XVI lea

"În 2012 au fost aproximativ 100, iar alţi 300 au fost în 2011", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Dar reţeaua de supravieţuitori dintre persoanele care au căzut victime violenţelor comise de preoţi (SNAP) consideră aceste măsuri disciplinare insuficiente.

"Papa trebuie să înceapă să caterisească şi preoţi care acoperă infracţiunile sexuale, şi nu doar pe cei care le comit", a declarat SNAP într-un comunicat.

La începutul anilor 2000, în Irlanda şi în Statele Unite, infracţiuni comis împotriva a mii de copii de către preoţi, în special în anii '60, '70 şi '80, au început să iasă la suprafaţă. Clericii de rang înalt au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi mutându-i, pentru a păstra buna reputaţie a instituţiei.

Benedict al XVI-lea, acum papă emerit după ce a demisionat anul trecut, a cerut toleranţă zero faţă de preoţii pedofili. Vaticanul a recunoscut că a primit de la diocezele locale mii de rapoarte de abuzuri.

Urmăririle interne sunt de resortul Congregaţiei pentru doctrina credinţei, dar lucrările nu sunt în general publice.

Vaticanul a fost somat, joi, pentru prima dată, să ofere explicaţii în faţa ONU în legătură cu măsurile luate pentru a lupta împotriva pedofiliei, în timp ce Papa Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, şi-a exprimat "ruşinea" în legătură cu scandalurile din Biserică.

Dar asociaţiile victimelor afirmă că Vaticanului îi lipseşte transparenţa şi nu face destul pentru a denunţa abuzurile în faţa justiţiei civile.

În opinia SNAP, liderii catolici ar trebui să se asigure că preoţii care comit agresiuni sexuale sunt urmăriţi penal.

Biserica Catolică numără aproximativ 400.000 de preoţi în lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter