Actualitate

Toţi câinii cu stăpân trebuie microcipaţi şi sterilizaţi OBLIGATORIU

Există anumite categorii de câini care nu vor fi sterilizaţi. Microciparea va fi obligatorie însă pentru toate patrupedele din România.

În aproximativ două luni va apărea în Monitorul Oficial legea privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis în urmă cu câteva zile ordinul pentru a fi publicat astfel că va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.

Ordinul prevede anumite reguli precise pentru toţi deţinătorii de câini din România. Astfel, până în 1 ianuarie 2015, toate persoanele care deţin câini, indiferent de rasa acestora, sunt obligaţi să îi microcipeze şi să îi înregistreze în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) care va fi înfiinţat de ANSVSA. Microcipul va fi introdus de către medicul veterinar, sub pielea câinelui, în zona gâtului. Tot medicul veterinar va înregistra patrupedul în RECS. Câinii care au deja microcip nu mai trebuie să primească încă unul ci doar vor fi notaţi în registru. De regulă, câinii cu pedigree (actul care atestă originea câinelui şi faptul că este un exemplar cu valoare chinologică) aflaţi în evidenţa asociaţiilor chinologice deţin un astfel de microcip.


Reguli clare pentru deţinătorii de câini

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în RECS.

Ordinul care va intra în curând în vigoare prevede termene clare pentru microciparea şi înregistrarea animalelor: câinii nou născuţi cu proprietar - în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora; câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei; câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul.


“Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al RECS, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte”, se arată în ordinul ANSVSA.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare.


Sterilizarea este obligatorie din 1 ianuarie 2015

Reprezentanţii ANSVSA au precizat că sterilizarea câinilor cu stăpân va fi obligatorie până la 1 ianuarie 2015. Totuşi, nu vor fi sterilizaţi acei câini care au valoare chinologică, mai exact animalele cu pedigree, înscrise în asociaţia chinologică şi care au dreptul să participe la concursuri de frumuseţe pentru câini ceea ce automat le dă dreptul stăpânilor să dea la montă câinele, indiferent dacă este femelă sau mascul. Puii nou-născuţi vor avea la rândul lor pedigree şi vor avea valoare chinologică.  

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor consideră benefică atât microciparea cât şi sterilizarea deoarece astfel s-ar reduce numărul de câini aruncaţi în stradă.


200 câini abandonaţi lunar în Cluj

Alina Banu, voluntar în cadrul asociaţiei de protecţie a animalelor Nuca subliniază că în Cluj, în fiecare lună, sunt abandonaţi aproximativ 200 – 250 de câini. “Aproximativ 70% din câinii abandonaţi provin din comunele din jurul Clujului. Sterilizarea ar rezolva astfel montele nedorite, iar microciparea ar ajuta la identificarea câinilor abandondaţi sau pierduţi, studiile arătând că 8 din 10 câini se pierd cel puţin o dată în viaţă”, afirmă Alina Banu.

Sterilizarea costă aproximativ 250-400 lei, în funcţie de cabinetul veterinar iar un microcip costă în jur de 50 lei. Există totuşi asociaţii de protecţie a animalelor care ajută cu sterilizări la preţ redus pe acei stăpâni care nu îşi permit să suporte ei costurile acestor intervenţii, cum este cazul asociaţiei Nuca. Se poate ajunge astfel la un preţ de 150 lei pentr o femelă, iar pentru populaţia de la sat sterilizarea poate fi gratuită.


Nuca a realizat anul trecut 1.400 de sterilizări atât pentru animale fără stăpân cât şi pentru animale cu stăpân.

Trebuie să existe o portiţă de scăpare

Medicii veterinari sunt de părere că sterilizarea este soluţia potrivită pentru reducerea numărului de câini abandondaţi, dar totuşi trebuie să se ţină cont şi de cei care nu doresc acest lucru. “Trebuie să existe totuşi o portiţă de scăpare pentru că sunt persoane care au câini care nu sunt de rasă, dar poate şi-ar dori un urmaş de la câinele lor şi atunci ar trebui să fie introdusă plata unei taxe pentru cei care nu sunt de acord să îşi sterilizeze animalul”, spune medicul veterinar Peter Madaras.

Ultimele Stiri
abonare newsletter