Actualitate

CNADNR dă 150 milioane lei pentru curăţarea de iarnă a drumurilor din şapte judeţe

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a acordat contracte de deszăpezire valorând peste 150 milioane de lei în urma unor licitaţii, din care multe cu o singură ofertă valabilă. Printre norocoşi, firma Tel Drum Alexandria, în umbra căreia se află vicepremierul Liviu Dragnea.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a acordat 18 contracte în valoare însumată de 150 milioane lei, fără TVA, pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţele Constanţa, Timişoara, Cluj, Craiova, Braşov, Teleorman, Ilfov, pe următorii doi ani.

Multe contracte au fost acordate în absenţa existenţei oricărei concurenţe, licitaţia fiind câştigată de către cel care a depus singura ofertă acceptată. Unul din cele mai valoroase contracte a fost primit de către firma Tel Drum, ce îl are în spate pe vicepremierul Liviu Dragnea. De la privatizarea acesteia, în 2002, între firma în cauză şi firmele deţinute de familia vicepremierului au existat relaţii strânse de afaceri, scrie România Liberă.


Potrivit sistemului electronic de licitaţii publice, în cazul secţiei de drumuri Alexandria CNADNR a primit doar o ofertă valabilă, aceasta fiind cea a Tel Drum Alexandria. Valoarea contractului este de 15,28 milioane lei, acesta fiind cel mai valoros contract acordat de către CNADNR, deşi SDN Alexandria are de departe mai puţini kilometri de administrat decât alte secţii de drumuri naţionale. Astfel, contractul semnat pentru SDN Timiş cu firma Eurosped SRL are o valoare de 13 milioane lei, în timp ce cel pentru secţia Cluj valorează doar 10,48 milioane lei.

Contractele pentru secţiile Satu Mare, Bistriţa, Alba, Slatina, Miercurea Ciuc, Caransebeş au o valoare de două-trei ori mai mică decât cel de la Alexandria. Singurul care se apropie ca valoare este cel de la Buzău, unde deszăpezirea va costa aproximativ 15 milioane lei. Aici deszăpezirea va fi făcută de către o asociere ce are în frunte firma Mecan Construct, deţinută de un consilier judeţean buzoian. Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica de ce este atât de scumpă deszăpezirea drumurilor naţionale în judeţul de provenienţă a vicepremierului Liviu Dragnea.


Deszăpezirea, de patru ori mai scumpă decât în Islanda

Pare paradoxal, dar costurile suportate de statul român cu deszăpezirea unui kilometru de drum naţional sunt de patru ori mai mari decât în Islanda, ţară în care în medie, în funcţie de regiune, sunt anual 100 de zile de ninsoare. Potrivit datelor prezentate de Administraţia şoselelor din această ţară pe site-ul propriu de internet, în perioada 2011-2012 s-au cheltuit pentru întreţinerea de iarnă a unui kilometru de şosea în medie 1.200 de euro. Reţeaua de drumuri gestionată de administraţie are 10.472 kilometri, adică aproximativ două treimi din cea gestio­nată de CNADNR.


Spre comparaţie, potrivit declaraţiilor făcute de fostul director general al CNADNR, Mircea Pop, în România în iarna 2011-2012 s-au cheltuit pentru deszăpezire 300 de milioane de lei, adică 70 de milioane de euro sau în medie pe kilometru 4.375 de euro, de trei-patru ori mai mult decât în Islanda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter