Actualitate

Pe ultima sută de metri. Controversata taxă specială RATUC a fost aprobată

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat, luni, taxa specială de transport, taxă ce a stârnit numeroase discuţii şi atacuri la şedinţa precedentă, culminând cu părăsirea şedinţei de către consilierii USL. Astfel, de la 1 ianuarie, RATUC va institui o taxă specială la tariful biletului/ abonamentului pentru achiziția de mijloace de transport în comun. Această taxă specială va fi în cuantum de 6,65%.

Taxa specială a provocat și astăzi numeroase intervenții din partea consilierilor. În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 14 voturi pentru, şase împotrivă şi patru abţineri.

Primarul Emil Boc a declarat că printr-un vot pozitiv consilierii vor susține achiziționarea de autobuze noi de către societatea de transport în comun.


”Scopul proiectului este să avem bani pentru a cumpăra noi autobuze. Nu înseamnă majorarea tarifelor, dar pe baza codului fiscal e ca o parte din banii de bilete să se ducă într-un fond de dezvoltare pentru a achiziționa noi autobuze. Voi propune și un fond consistent în proiectul de buget pentru a achiziționa autobuze. Din 6 ianuarie RATUC va asigura transportul în Feleacu, Gheorgheni și Vâlcele și sperăm că veţi sprijini, prin mijloacele politice ca și membri USL,  în Consiliul județean pentru ca RATUC să ajungă în toată zona metropolitană.  Printr-un vot pozitiv oferiți sprijin pentru un parc auto modern”, a declarat Boc

Consilierii locali USL au susținut că nu este nevoie de o taxă specială pentru ca o societate comercială să poată achiziționa autobuze.


”Orice societate comercială poate să investească în achiziționarea de mijloace de transport nu are nevoie de o taxă specială care ar crea avantaje pentru un anumit actor economic. Este un mare neadevăr că prin lipsa votului nostru societatea nu poate să își dezvolte parcul auto”, a declarat consilierul local Claudia Anastase (PSD).

”Nu oferim transport preferențial pentru că nicio altă companie nu asigură transportul în Cluj-Napoca, avem un monopol legal.  Nu este un avantaj pentru că este singura companie care operează pe raza municipiului Cluj-Napoca, sau aveti informații că pe vitor ar exista posibilitatea ca transportul în comun să fie asigurat de o altă societate?”, a replicat fostul primar interimar Radu Moisin.


Consilierul local PSD Irimie Popa a susținut un amendament prin care să se specifice în hotărâre cuantumul taxei este destinat expres pentru mărirea de capital, banii find utilizați pentru achiziționarea de autobuze.

Amendamentul nu a fost aprobat.


Liviu Neag, director RATUC Cluj-Napoca, a declarat că în urma analizei efectuată de căre RATUC privind starea tehnică a parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie din dotare a rezultat că din totalul de 330 de mijloace de transport, 207 au durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită şi anual ar trebui înlocuit 10% din parcul de autobuze şi troleibuze.

„În medie pe an, suma necesară pentru dotare este de 36.490.000 lei. Scoaterea din exploatare a mijloacelor de transport învechite şi înlocuirea acestora cu altele moderne cu consumuri energetice determină o reducere a cheltuielilor cu piesele de schimb şi manopera pentru reparaţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de consiliu local.


Având în vedere posibilităţile limitate ale regiei privind finanţarea din surse proprii, RATUC Cluj-Napoca a solicitat constituirea sursei de finanţare a investiţiilor pentru achiziţia mijloacelor de transport public moderne cu confort sporit, mai puţin poluante şi cu un consum energetic redus prin instituirea unei taxe speciale de transport public în cuantum de 6,65%.

"Taxa specială se va aplica la tariful biletului/abonamentului. Prin instituirea taxei speciale nu se modifică preţul biletului/ abonamentului. Vă asigur că în mod precis vom face transport metropolitan şi serviciile vor fi de o calitate superioară şi la preţuri mai mici decât cele practicate de firmele private", a arătat Neag.

În urma analizei efectuată de către specialiştii din cadrul RATUC privind starea tehnică a parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie din dotare, au rezultat următoarele aspecte:

197 de autobuze, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 136 de bucăţi

96 de troleibuze, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 38 de bucăţi

37 de tramvaie, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 33 de bucăţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter