Actualitate

Parlamentari, foşti miniştri, oameni de afaceri şi criminali, trimişi după gratii în 2013. LISTA condamnărilor

Foşti miniştri şi edili, foşti şi actuali parlamentari, oameni de afaceri, foşti magistraţi, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, ucigaşul studentei japoneze, fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, şi un lider de sindicat se numără printre cei condamnaţi în 2013 prin decizii definitive ale instanţelor.

sursa foto: enational.ro sursa foto: enational.ro

Instanţele româneşti au finalizat, în 2013, numeroase dosare de mare corupţie, dar şi legate de crime îndelung mediatizate, scrie Mediafax.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a primit, anul acesta, trei condamnări definitive, toate de la judecătorii instanţei supreme. Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă, în cazul său, în dosarul "Valiza". În plus, el a primit trei ani cu suspendare în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, magistraţii aplicând, în final, un spor de pedeapsă de şase luni, astfel că finanţatorul Stelei a rămas, per total, cu trei ani şi jumătate de închisoare. În prezent, Becali este încarcerat, în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă.


În dosarul schimbului de terenuri au mai fost condamnaţi, la câte doi ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Pe lista foştilor miniştri condamnaţi în 2013 se află Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, ambii "foşti" la Agricultură. În 25 februarie, instanţa supremă i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie în dosarul "Caltaboşul".


Camera Deputaţilor a dat grosul parlamentarilor condamnaţi definitiv

Singurul "intrus" din cealaltă Cameră este fostul senator Cătălin Voicu, care a primit în 23 aprilie, la instanţa supremă, şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. În acelaşi dosar, instanţa a dispus majorarea pedepsei în cazul fostului judecător Florin Costiniu, de la trei la patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce omul de afaceri Marius Locic a rămas cu pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Şi în cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu, instanţa a menţinut pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare.

La 7 iunie, un complet de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul cunoscut ca "Romsilva II", în care a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unui buldozer.


Deputatul Mircia Muntean a fost şi el condamnat definitiv, în 24 septembrie la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat că, în perioada în care a fost primar al muncipiului Deva, a încheiat tranzacţii ilegale cu terenuri.

În 11 decembrie, un alt deputat, Nicolae Vasilescu, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, alături de Realini Lupşa, component al trupei Gaz pe Foc, care a primit o pedepasă de doi ani de închisoare cu executare, şi de Eugeniu Mija, doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, ambii pentru aceeaşi infracţiune. Potrivit anchetatorilor, în noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.


O zi mai târziu, fostul deputat Dan Păsat a primit trei ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi fapte de corupţie. Potrivit DNA, în perioada octombrie-noiembrie 2009, Păsat, sprijinit de un alt inculpat, ar fi ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanţi ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenţă asupra acestora. Ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanţi ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Printre parlamentarii condamnaţi definitiv în 2013 de instanţa supremă se numără şi un deputat moldovean - Valeriu Gumă, care a primit doi ani de închisoare cu executare pentru că a încercat, prin complici, mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din AVAS, pentru menţinerea privatizării unei firme unde era acţionar.


De închisoare nu a scăpat nici fiul unui fost senator. Este vorba despre Andrei Plăcintă, fiul Sorinei Plăcintă, în vârstă de 23 de ani, care a fost condamnat definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor şi ultraj. Potrivit anchetatorilor, după o ceartă cu prietena lui, Andrei Plăcintă a lovit-o pe aceasta şi a călcat cu maşina un martor, care a decedat ulterior, din alte cauze medicale.

Gregorian Bivolaru, condamnat, dar liber

Tot în 2013 a fost condamnat definitiv fondatorul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru. Aceasta a primit şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de persoane şi acte sexuale cu minori, după ce fusese achitat de două instanţe inferioare. Bivolaru nu a fost însă închis, el fiind fugit încă din 2005 în Suedia, unde a primit azil politic, ceea ce înseamnă că nu poate fi prins şi reţinut decât dacă părăseşte ţara scandinavă.

Un alt caz intens mediatizat anul acesta a fost cel al lui Nicolae Vlad - ucigaşul studentei japoneze Yurika Masuno şi al altor două femei. Acesta a fost condamnat definitiv de judecătorii instanţei supreme, în 7 octombrie, la închisoare pe viaţă.

Tot anul acesta, avocatul braşovean Victor Teodorescu, acuzat că a plătit un asasin pentru a-i ucide soţia, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 25 de ani de închisoare cu executare. Teodorescu a fost judecat pentru instigare la omor calificat după ce, la sfârşitul lunii martie 2011, l-a determinat pe Erwin Victor Preşmereanu să-i ucidă soţia. Potrivit procurorilor, scopul crimei ar fi fost acela de a încasa prima de asigurare a femeii în valoare de 150.000 de euro. Violeta Teodorescu a fost omorâtă în 29 martie 2011, în locuinţa sa, cu 25 de lovituri, cu un cuţit şi cu un levier.

Condamnări definitive şi pentru trei foşti edili

La 20 septembrie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă în cazul omului de afaceri Cornel Penescu. În acest dosar, Solomon a fost acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

În 3 octombrie, instanţa supremă a decis condamnarea fostului primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Hada la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la conflict de interese. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Nicolae Dan, fost viceprimar al municipiului Hunedoara, care a primit trei ani de închisoare cu executare, pentru aceleaşi infracţiuni.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv, în 18 martie, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, instanţa supremă menţinând decizia luată anterior de Curtea de Apel Timişoara. Mischie a fost anchetat în 2004 şi trimis în judecată de DNA pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moştenită de la o mătuşă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unităţile din minerit şi energie. Mocanu s-a autodenunţat în 2004.

În închisoare se află şi fostul preşedinte al organizaţiei municipale PNG Braşov Adrian Mureşan, condamnat definitiv de instanţa supremă, în 21 mai, la opt ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate. Mureşan a fost acuzat că a sechestrat, în 2008, un om de afaceri, pe care l-a obligat să-i vândă un teren la un preţ mult sub valoarea pieţei.

Bălăşescu şi Ciofu, printre foştii magistraţi ajunşi la închisoare

Cătălin Nicolae Şerban, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a fost condamnat definitiv, în 18 iunie, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat pentru că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societăţii Moldomin.

Fostul procuror Ioan Ciofu, de la Parchetul instanţei supreme, acuzat că a primit bani pentru ca omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie pus sub acuzare pentru infracţiuni economice, a fost condamnat definitiv, în 11 februarie, la trei ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa supremă a decis condamnarea Maricicăi Ioviţă, cea care i-a dat 10.000 de euro lui Ciofu, la doi ani de închisoare cu executare.

Condamnare definitivă, respectiv cinci ani de închisoare cu executare, a primit anul acesta, pentru luare de mită, şi fostul procuror Maximilian Bălăşescu.

Nici Serviciul Român de Informaţii nu a fost ocolit de condamnări în 2013.

Astfel, generalul (r) SRI Ovidiu Soare, fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică, a fost condamnat definitiv, în 4 februarie, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru corupţie, iar fostul consilier prezidenţial Cico Dumitrescu a fost achitat. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, care, împreună cu Soare, şi-a traficat influenţa, pretinzând şi primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic, cât şi în domeniul activităţii organelor judiciare, dar şi de justiţie.

De asemenea, la 7 iunie, Einan Aifer, maior în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) la data comiterii faptelor, a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de influenţă. Maiorul a fost acuzată că în perioada 2009-2010 a luat 6.100 de euro de la un bărbat căruia i-a spus că poate interveni pentru angajarea lui într-o unitate SRI din Bucureşti şi a soţiei acestuia în Parlament.

Generalii de armată Marin Măciucă şi Adrian Tilincă, ambii în rezervă, au fost condamnaţi definitiv, în 28 mai, de instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul uniformelor Ripstop. Acest dosar a vizat modul în care a fost atribuită licitaţia pentru achiziţionarea de ţesătură tip Ripstop pentru confecţionarea uniformelor militare, procurorii anticorupţie susţinând că, prin favorizarea unei firme de către conducerea Comandamentului Logistic al Armatei, s-a creat un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

Sergiu Băhăian, 26 de ani de închisoare pentru omor şi înşelăciune

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău, Sergiu Băhăian, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, în 3 aprilie, la 26 de ani de închisoare, în dosarul de înşelăciune, omor, instigare la omor calificat şi fals.

Mai mulţi şefi din companii de energie au primit, şi ei, condamnări definitive anul acesta.

Fosta conducere a Electrica Banat a fost condamnată definitiv de instanţa supremă la pedepse între unu şi patru ani de închisoare cu executare sau cu suspendare, pentru fapte de corupţie.

Într-un alt dosar, fostul director al RADET Bucureşti Gheorghe Dabela a fost condamnat definitiv, în 26 noiembrie, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a primit mită peste jumătate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei.

În 2013 s-a dat verdictul final şi în dosarul fostului lider sindical Marius Petcu. Acesta a fost condamnat definitiv, în 12 februarie, la şapte ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, după ce ar fi primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.

Anul acesta a fost condamnat definitiv şi preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, care a primit şapte ani de închisoare cu executare, pentru şantaj, în dosarul "Romexterra". În acelaşi dosar au fost condamnaţi omul de afaceri Ovidiu Tition, la patru ani de închisoare cu executare, şi Florina Aprofirei, la trei ani de închisoare cu suspendare.

În afara condamnării din dosarul fostului edil Antonie Solomon, omul de afaceri Cornel Penescu a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul cunoscut ca "mită la Garda Financiară".

16 ani de închisoare, cea mai mare condamnare într-un dosar DNA

În 9 mai, instanţa supremă l-a condamnat definitiv la 16 ani de închisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", acuzat de înşelăciune prin afaceri cu terenuri. Alături de acesta au fost condamnaţi Andra Luminiţa Râşnoveanu, la 11 ani de închisoare, şi Romulus Benone Dragomir, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsa de 16 ani de închisoare este cea mai mare dispusă într-un dosar, de la înfiinţarea structurii anticorupţie.

Un alt dosar este cel al preotului de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa Gabriel Bucică, acuzat de trafic de etnobotanice după ce a livrat colete cu astfel de substanţe liderului unei grupări de traficanţi din Vaslui. Preotul a fost condamnat definitiv în 2 iulie, de Curtea de Apel Iaşi, la patru ani de închisoare cu executare. El a fost judecat pentru că a livrat, în 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanţa, către liderul unei reţele de comercializare a unor astfel de substanţe în Vaslui.

În 2013 a fost condamnat definitiv, la trei ani de închisoare cu suspendare, şi fostul profesor de sport de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală Octavian Vişan, judecat pentru întreţinerea de acte sexuale cu o elevă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât să-i scadă din pedeapsa aplicată de prima instanţă, respectiv de trei ani şi şase luni. Vişan a fost pus sub acuzare după ce Oana Raluca Racoviţă, elevă la Liceul "Jean Monnet", a reclamat, la Secţia 1 Poliţie, că profesorul Octavian Vişan a violat-o în timpul unei excursii la Predeal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter