Actualitate

Fotograful Revoluţiei clujene: Un bărbat a surprins în fotografii momentele tragice din decembrie 1989 - FOTO

Din dorinţa de a-şi dobândi libertatea, 45 de persoane şi-au pierdut viaţa la Cluj, în urmă cu 24 de ani. Momentele tragice în care 12 oameni au fost ucişi în plină stradă au fost fotografiate de clujeanul Răzvan Rotta.

Clujeanul Răzvan Rotta era pe atunci asistent universitar pasionat de fotografie şi nedespărţit de aparatul foto. A ajuns în Piaţa Libertăţii (Piaţa Unirii n.r.) locul unde s-a aprins scânteia Revoluţiei la Cluj, pentru a-şi lua acasă fata care ieşise în oraş împreună cu două prietene, povesteşte bărbatul pentru Digi24.

Ajuns în Piaţa Libertăţii, lucrurile au luat turnură neaşteptată, atunci când două transportoare cu militari înarmaţi şi pregătiţi să tragă în orice moment au sosit acolo. Atunci, liderii celor ieşiţi în stradă, între care actorul Călin Nemeş, au luat atitudine.


Răzvan Rotta şi-a dat seama că lucrurile vor degenera şi, chiar dacă frica pusese stăpânire pe el, instinctul de fotograf nu l-a trădat. Rolul lui era să imortalizeze momentele ce aveau să devină istorie.„Vroiam să cuprind totul. Aveam un aparat cu zoom, era ceva nou la vremea aceea un zoom, dar n-am avut timp să fixez şi altele”, îşi aminteşte acesta la Digi24.

În câteva momente, totul avea să se schimbe. Revoluţionarii, care stăteau cu pieptul dezgolit în faţa armatei, au fost seceraţi de o ploaie de gloanţe.


„Atunci nu a fost o manifestaţie, în 1989, să fim clari. Oamenii au ieşit în stradă, cred că nici nu-şi dădeau seama ce se poate întâmpla. Am câştigat nişte lucruri pe care nici nu ne-am dat seama. Libertatea de a putea vorbi, de a putea gândi, de a spune ce doreşti”, crede cu tărie Răzvan Rotta.

45 de persoane au murit la Cluj în timpul evenimentelor din decembrie 1989 iar clujeanul a intrat în istorie prin cele 21 de fotografii în care a surprins tragicul eveniment, imagini care au făcut înconjorul lumii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter