Actualitate

Parlamentarii români, traşi din nou de urechi de SUA: Codul Penal și colindul antisemit, pe masa OSCE

Ambasadorul american în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa semnalează într-o scrisoare către statele membre ale organizaţiei derapajele din România. Printre acestea se află şi modificările aduse de parlamentari Codului Penal şi colindul antisemit de la TVR, denumite în scrisoare drept "îngrijorătoare".

"Statele Unite sunt preocupate de recenta aprobare de către Parlamentul român a unor propuneri de amendamente la Codul Penal, prin care care aleşii vor căpăta imunitate în faţă anchetelor pentru corupţie şi investigaţiilor privind conflictul de interese", arată trimisul special al Statelor Unite la OSCE, ambasadorul Daniel Baer, citat de ziare.com.

"Cu aproape un sfert de secol în urmă, România a acţionat rapid, devenind o democraţie modernă, integrată în comunitatea euro-atlantică. România a înregistrat un remarcabil progres, ceea ce face că introducerea noi legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare", se spune în scrisoare.


"Observăm că aceste amendamente au fost trecute fără consultări publice şi dezbateri, şi fără a oferi autorităţilor judiciare ori societăţii civile posibilitatea să intervină. Dacă vor fi promulgate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi domnia legii, îngreunând anchetele privind corupţia conduse de Direcţia Natioanala Anticorupţie şi alte autorităţi. Facem un apel către Parlamentul României şi celelalte instituţii guvernamentale să reconsidere această măsură şi să se asigure că legislaţia română respectă angajamentele ţării către OSCE privind domnia legii şi bună guvernare", scrie Daniel Baer Consiliului Permanent al OSCE.

Combaterea antisemitismului, unul dintre angajamentele esențiale ale OSCE


Ambasadorul SUA semnalează şi difuzarea de către TVR a unui colind antisemit. "Am observat, de asemenea, că pe 5 decembrie, televiziunea publică română TVR a difuzat un cântec antisemit care îndemna la arderea evreilor, prezentat drept un colind tradiţional de Crăciun. Apreciem faptul că ministrul român de Externe a condamnat cântecul şi urmărim măsurile luate de oficialii români pentru a condamna astfel de acte de bigotism şi cei care le perpetuează, astfel încât să fim siguri că nu se vor mai întâmpla vreodată. În România şi în oricare dintre statele OSCE, unul dintre cei mai importanţi paşi în contracararea intoleranţei e că oficialii şi autorităţile să condamne imediat şi în forţă aceste acte, nu numai în forurile internaţionale, ci şi pe plan intern. Protecţia minorităţilor şi combaterea antisemitismului, xenofobiei şi a tuturor formelor de intoleranţă sunt angajamente esenţiale ale OSCE", se încheie raportul ambasadorului Daniel Baer.

Parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au introdus câteva amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate. Legea a fost votată marţea trecută de Parlament.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter