Actualitate

CEC Bank a acordat Primăriei Cluj un credit pentru finanţarea investiţiilor. Ce spun reprezentanţii Primăriei

CEC Bank a acordat un credit de 40 milioane de euro către Primăria Cluj-Napoca, unde primar este fostul premier Emil Boc, potrivit România TV. Creditul a fost acordat pe un interval de 30 de ani, cu o perioadă de graţie de şapte ani. Acest anunţ vine în plin scandal privind creditul contractat de Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, de la CEC, care a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a făcut, luni, unele precizări cu privire la creditul contractat de la CEC Bank în anul 2011, în vederea finanţării investiţiilor publice ale instituţiei.

“Creditul a fost contractat în anul 27. 01. 2011, în urma unei proceduri de achiziţie publică (negociere cu publicarea unui anunţ de participare) la care s-au înregistrat oferte de la BCR şi CEC Bank. Valoarea creditului s-a ridicat la 300.000.000 (trei sute milioane) de lei, pe o perioada de 360 de luni. Procedura de creditare s-a realizat cu respectarea obligaţiilor privind gradul de îndatorare al instituţiei, acesta nefiind atins prin contractarea sumei mai sus menţionate, după acordarea creditului nivelul de îndatorare al instituţiei fiind de 13.5%, faţă de 30%”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca.


Şi în anul 2006, în urma unei proceduri de achiziţie publice similare, municipalitatea a contractat un credit pentru investiţii, valoarea acestuia fiind de 150.000.000 de lei (o sută cincizeci de milioane de lei), câştigătorul procedurii fiind BCR.

“Aceste demersuri se întreprind periodic, cu acordul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca în vederea asigurării nivelului de finanţare necesar implementării investiţiilor publice ale municipiului”, mai spun reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.


Luni, conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţia unui teren în judeţul Călăraşi de către Ioana Băsescu, hotărârea urmând să fie supusă marţi votului plenului celor două Camere.

Această comisie a luat deja o decizie, în ceea ce-l priveşte pe Radu Gheţea, preşedintele CEC. Acesta va trebui să prezinte o listă cu toate primăriile care au luat credite de peste 30 de milioane de euro. Lista trebuie prezentată miercuri.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că este foarte bine că îşi începe activitatea comisia parlamentară privind terenul achiziţionat de Ioana Băsescu, pentru că este un prilej ca politicienii să înveţe să fie cinstiţi şi să nu fure terenuri agricole de la ADS.

Aflat la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti şi rugat să comenteze referitor la începerea activităţii comisiei "Călăraşi", preşedintele a spus că este "foarte bine".


"Nu-i rău deloc. Poate învaţă şi politicienii să fie cinstiţi, să ia credite, nu să fure terenuri agricole la ADS (Agenţia Domeniile Statului). Cel mai bine e să nu furi statul, să cumperi de la privaţi, cu credit", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele declara, recent, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menţionând că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.


Vezi detaliile contractului aici.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter