Actualitate

Chevron confirmă că a reluat explorarea în Pungeşti

Compania americană Chevron a reluat operaţiunile de explorare în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, potrivit unui comunicat al companiei.

"Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comună Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013', precizează oficialii Chevron, potrivit Agerpres.

Potrivit acestora, operaţiunile vor respecta acordurile de mediu în baza cărora operează compania.

"Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Chevron au ajuns, luni dimineaţă, cu mai multe utilaje la perimetrul concesionat din localitatea Siliştea, comuna Pungeşti, unde urmează să înceapă lucrările pentru montarea primei sonde de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

În zonă au fost mobilizate impresionate forţe de ordine, jandarmi, poliţişti şi pompieri.

Oamenii legii au înconjurat tabăra de rezistenţă şi i-au luat pe protestatari în dube pentru legitimare.

De asemenea, trei maşini ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui au fost trimise la Pungeşti.

Circulaţia pe drumul judeţean care face legătura între Vaslui şi Pungeşti a fost blocat, forţele de ordine nepermiţând nici reprezentanţilor presei să meargă spre perimetrul de la Siliştea.

Protestele localnicilor din Siliştea au început pe 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat parţial drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În Pungeşti s-a format un curent împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Oamenii care fac parte din această mişcare, localnici din zonă şi militanţi ecologişti, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

În urma protestelor de la Pungeşti, Chevron a anunţat că suspendă orice activitate în zonă. Între timp, consilierii locali din comuna Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de şist şi o decizie prin care interzic explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanţa de contencios administrativ de către Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter