Actualitate

Republica Moldova și Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE

Republica Moldova și Georgia au parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Georgia a fost reprezentată la ceremonia de parafare de președintele Gheorghi Margvelashvili, Republica Moldova — de premierul Iurie Leancă, iar din partea Uniunii Europene — a parafat înaltul reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton.

Leancă a arătat, într-un scurt discurs, că Republica Moldova este un stat european: "împărțim aceeași cultură, aparținem aceleiași civilizații".


"Vă rog să-mi permiteți să spun același lucru în limba mea maternă, să mă adresez concetățenilor mei: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană", a adăugat el în română, după câteva fraze în engleză.

Acordul de Asociere reprezintă o modalitate concretă de colaborare în relațiile dintre UE și statele din Parteneriatul Estic ce se concretizează pe sprijinul pentru reformele de bază, pe redresarea economică, pe buna guvernare și pe o amplă liberalizare a comerțului cu UE.


Republica Moldova și Georgia au început negocierile referitoare la Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.

Ucraina, care era mai avansată în apropierea de UE, a reușit să parafeze acest document în 2012, după aproape cinci ani de negocieri cu UE, în pofida tensiunilor legate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoșenko. Totuși, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius, Guvernul de la Kiev a anunțat că a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii.


Parteneriatul Estic este un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008, direcționat către șase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană și cele șase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.

Ultimele Stiri
abonare newsletter