Actualitate

Transilvania are un nou site de promovare a monumentelor istorice

Astăzi la Cluj-Napoca s-a lansat portalul www.ourheritage.ro, un site care conține profilul a peste 2,300 de monunemte istorice din Transilvania.

Transilvania are un nou site de promovare a obiectivelor turistice Transilvania are un nou site de promovare a obiectivelor turistice

Our Heritage este un instrument practic și ușor de utilizat care oferă posibilitatea filtrării monumentelor istorice în funcție de mai multe criterii, preferințe arhitecturale și istorice, localizare sau accesibilitate.

Misiunea site-ului este de identificare și mapare a patrimoniului cultural transilvănean, în scopul conservarii durabile a monumentelor istorice. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, timp în care își propune să inventarieze toate cele 8,134 de monumentele istorice din Transilvania, incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.


“Până acum avem 2.300 de monumente pe site. Am reușit să inventariem toate monumentele istorice doar din Sibiu, în celălalte județe fiind făcută o selecție de aproximativ 100-200 de monumente istorice, urmând ca pe parcursul acestor 3 ani să le tot up-datăm. Prin acest site, practic vrem să scoatem la lumină monumente uitate sau neștiute. Am întâlnit și cazuri în care unele monumente nici nu mai există din păcate. Practic scopul proiectului este nu doar să le arătăm lumii, ci să le și documentăm, să vedem în ce stare sunt, dacă s-au restaurat pe parcursul proiectului, etc. Texul care însoțește descrierea monumentului nu este foarte academic și este în principal de informare. În următorii trei ani ne propunem să documentăm tot ce înseamnă monument istoric, aici înțelegând și case private, parcuri, statui sau căi ferate”, a explicat Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS).

Proiectul este sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional care a finanţat o bună parte din cheltuieli şi a beneficiat de aportul unui Consiliu Ştiinţific format din experti, istorici, cercetatori și arhitecți din Transilvania, echipă din care nu lipsesc prof. univ. dr. Tudor Sălăgean - directorul Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, prof univ.dr. Ioan Marian Tiplic - prorector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, unul dintre cei mai buni specialişti în sistemul forticaţiilor din Transilvania sau Răzvan Pop - director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, un expert în istoria multiseculară a Sibiului.


“Este un proiect extraordinar care aduce informații către publicul larg și se implică în promovarea acestor monumente, cu mărturii înregistrate periodic. Clujul are în acest moment aproximativ 200 de monumente istorice pe site, însă cu timpul vor fi mult mai multe. În Cluj, potrivit listei Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii sunt 1.100 de monumente, la care se mai adăugă cele 300 din Cimitirul unguresc. Deci aproximativ 1.400 de monumente ar fi doar în Cluj”, a explicat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca.

Site-ul se vrea unul deschis față de utilizatorii săi, astfel că oricine dorește să contribuie la îmbogățirea site-ului cu fotografii și informații o poate face.

Ultimele Stiri
abonare newsletter