Actualitate

ANSVSA: Proprietarii câinilor care nu sunt rasă trebuie să-i ducă la sterilizat

Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați și înregistrați în decurs de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare a declarat pentru Agerpres că toți câinii care nu sunt de rasă vor trebui sterilizați.

"Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați prin microcipare și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, iar cei din rasele comune, metișii, animalele care nu au valoare chinologică vor trebui sterilizați. Noutatea acestor norme este că toți proprietarii sunt obligați să-și identifice animalele, iar cei care au rase comune să-i sterilizeze, ca să nu se mai înmulțească necontrolat. Practic, câinii din curțile oamenilor din mediul rural reprezintă rezervorul natural de câini fără stăpân din mediul urban", a spus Mănăstireanu.


Subvenții pentru sterilizarea câinilor

El a precizat că normele metodologice de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân includ și normele de sterilizare și identificare a câinilor din gospodăriile populației, iar acestea prevăd decontarea cheltuielilor doar pentru proprietarii care nu au posibilități financiare pentru realizarea sterilizării și identificării animalelor.

"Am introdus posibilitatea ca pentru persoanele care nu pot să achite manopera de sterilizare și identificare, Consiliile Locale să acorde subvenții de 100% sau într-un anumit procent pe care îl estimează în funcție de bugetul pe care îl au. În momentul de față este greu de estimat numărul total al câinilor, de aceea vrem să-i strângem pe toți, să-i identificăm și fiecare câine să aibă un stăpân cu CNP. Acesta este rolul acestei legi, ca în momentul pierderii sau abandonului să știm cine răspunde în fața legii pentru abandonarea câinilor respectivi", a explicat președintele ANSVSA.


Tarifele practicate în prezent de cabinetele veterinare din România pentru microcipare și sterilizare variază între 250 și 300 de lei.

În ceea ce privește câinii de rasă, proprietarii vor trebui să anunțe momentul în care femela a rămas gestantă, inclusiv numărul puilor, în termen de 10 zile de la fătare, pentru a avea un control și asupra populației de câini de rasă.


În prezent, normele de aplicare a OUG 155 au trecut de avizarea internă a ANSVSA și au plecat pe fluxul de avizare la ministere, iar săptămâna viitoare ar putea fi adoptate de Guvern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter