Actualitate

370.000 metri cubi lemn tăiat ilegal în Cluj, în primele nouă luni

Tăierile ilegale de arbori continuă în județul Cluj, fiind confiscate aproape 370.000 metri cubi de material lemnos în primele nouă luni ale acestui an.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Cluj, Direcția Silvică Cluj și Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Cluj au prezentat, în această dimineață, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural rezultatele controalelor realizate în primele nouă luni ale anului în ceea ce privește tăierile de arbori din județ. ITRSV Cluj a realizat 176 controale efectuate de la începutul anului până în prezent. Din acest total, au fost descoperite 86 de fapte contravenționale, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 80.000 lei, s-au confiscat

fizic 305 mc lemn fizic și peste 11.7830 mc lemn s-au confiscat contravaloric, materialul lemnos fiind deja vândut, valoarea pagubei fiind de peste 2,7 milioane lei.


Tot în urma controalelor realizate de ITRSV Cluj, 346.000 mc lemn nu au putut fi justificați cu acte legale de către cei care au tăiat arborii respectivi, valoarea pagubei fiind de peste 72 milioane lei.

Probleme privind tăierile ilegale de lemn au fost semnalate la mai multe ocoale silvice din județ, precum Someșul Rece, Măguri, Valea Ierii, Huedin.


Pepine Aurel, inginer în cadrul Direcției Silvice Cluj a declarat că instituția pe care o reprezintă a realizat, în primele două luni ale acestui an 84 de controale pe fondurile forestiere de stat privind infracțiunile de tăieri arbori. Au fost descoperie 516 contravenții tăieri arbori, volumul arborilor taiați ilegal fiind de 12.303 mc, din care 9673 mc nu au putut fi justificați de personalul silvic.

Tudor Grindean, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj a afirmat că instituția pe care o conduce a realizat, în primele nouă luni ale acestui an, 556 acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 474 amenzi, 11.000 mc lemn au fost confiscați, au fost întocmite 15 dosare penale complexe și 80 de persoane au fost cercetate.


Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj a precizat că firmele private care lucrează în domeniul exploatării lemnului folosesc documente false de multe ori și a propus ca actele de însoțire a mărfii să aibă un regim special astfel încât să poată fi verificați mai ușor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter