Actualitate

FOTO - Al doilea cel mai mare fluture de noapte din lume zboară la Muzeul Zoologic din Cluj

Zeci de fluturi tropicali de diferite dimensiuni şi culori pot fi văzuţi în cadrul expoziţiei cu fluturi vii, deschisă la Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca până în 30 noiembrie.

Clujenii au la dispoziţie mai bine de o lună pentru a vizita expoziţia Fluturarium, organizată de Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj. Evenimentul este o premieră pentru Cluj-Napoca şi este o iniţiativă a colectivului de specialişti în epiloptere (fluturi) din cadrul Facultăţii de Biologie. Organizatorii spun că scopul acestui eveniment cu caracter temporar este acela de a atrage atenţia asupra existenţei Muzeului Zoologic.

În cadrul muzeului a fost amenajată o cameră specială pentru fluturii tropicali: cu temperatură şi umiditate mare, flori, fructe şi lumină artificială. “Fluturii au nevoie de temperatură ridicată, umiditate mare, foarte multă hrană: flori cu nectar, fructe fermentate, citrice, polen”, afirmă Cristian Sitar, muzeograf în cadrul Muzeului Zoologic al UBB.


Vizitatorii pot să vadă toate etapele din viaţa fluturilor care nu trăiesc mai mult de o săptămână, pe un perete al încăperii, într-o vitrină fiind expuse nimfele care se transformă apoi în fluturi.

“Sunt aproximativ 10-12 specii de fluturi tropicali. Ei nu ies din pupe continuu şi constant. Se poate întâmpla ca în unele zile să nu fie prezente una-două specii sau unele specii să se schimbe pe durata expoziţiei. Dintre cele mai impresionante specii avem Fluturele Caligo sau Bufniţă Mare, impresionant prin anvergura aripilor care atinge aproape 15 centimetri, colorit, zborul graţios, avem Fluturele Morpho Peleiedes sau Fluturele Împărat cu un colorit albastru intens şi un zbor graţios. Avem şi Fluturele Cap de Cobră sau Molia Atlas, un fluture de noapte care este a doua molie ca anvergură a aripilor din lume şi poate ajunge la 25 de centimetri”, explică Cristian Sitar.


Expoziţia este deschisă zilnic între orele 10.00 – 16.00, iar preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Accesul este gratuit doar pentru studenţii  Facultăţii de Biologie şi Geologie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter