Actualitate

3,8 milioane euro de la UE pentru înfiinţarea unui combinat social cu șomeri de la Mechel-Câmpia Turzii

România va primi o sumă de 3,8 milioane euro, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a înființa un combinat social cu personal disponibilizat de la Combinatul metalurgic Mechel din Câmpia Turzii.

 “România a primit deja 2,9 milioane euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare — după ce a plecat Nokia — în cadrul unui proiect în valoare totală de 4,2 milioane euro, finanțat de Comisia Europeană, iar acum suntem în tratative pentru formarea unui combinat social la Mechel din Câmpia Turzii, societate aflată în insolvență. Sperăm să primim banii pentru că FEAG va funcționa și în viitor deși, la un moment dat, s-a pus problema desființării lui”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, informează Agerpres.

Mariana Câmpeanu a subliniat că, la Câmpia Turzii, va funcționa “cea mai mare întreprindere de economie socială din România” unde vor fi angajați șomeri de la combinatul metalurgic din localitate.


“Înființarea combinatului social presupune folosirea unei părți din banii de la FEAG pentru constituirea unei unități de producție în cadrul Mechel, în parteneriat cu o unitate economică, unde să fie angajați șomerii rezultați din disponibilizări. Trebuie însă ca acești oameni să formeze o asociație care să cumpere, prin ajutorul de la FEAG, utilaje, iar unitatea economică să le asigure, pe bază de contract, desfacerea producției și materia primă. După patru ani, utilajele rămân în proprietatea asociației, aceasta fiind liberă să continue respectiva colaborare pentru desfacere și materie primă sau să încheie contracte cu alte unități economice (...) În perioada imediat următoare, colegii de la Cluj vor merge la Comisia Europeană pentru a definitiva proiectul. Propunerea noastră este să se acorde în jur de 15.000 euro pe fiecare lucrător, pentru cumpărarea de utilaje”, a precizat ministrul Muncii.

Potrivit directorului Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, valoarea proiectului s-ar putea ridica la 3,8 milioane euro, iar rata ocupării să depășească 50%. Astfel, din 743 de persoane disponibilizate de la Mechel, 250 vor lucra efectiv în cadrul viitorului combinat social, iar 130 vor avea locuri de muncă la alți angajatori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter