Actualitate

RMGC respinge acuzaţiile Institutului Geologic al Romaniei

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) respinge acuzaţiile aduse de directorulul general al Institutului Geologic al României (IGR), Ştefan Marincea, potrivit căruia compania minieră canadiană ar fi falsificat hărţile bazinului Văii Corna.

Referitor la punctele de vedere exprimate de directorul IGR în faţa Comisiei speciale, RMGC a precizat că s-a folosit harta geologică achiziţionată de la IGR, care nu indică niciun fel de fractură majoră care să  afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare. De asemenea, compania minieră a folosit şi Harta geologică (foaia Abrud, scara 1:50.000) achiziţionată chiar de la IGR şi întocmită în anul 1979, care în zona Corna nu prezintă niciun fel de falie majoră care să afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare precum şi harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti instituţie care, în urma cartărilor geologice şi structurale efectuate în teren în anul 2010, a confirmat absenţa faliilor majore în perimetrul respectiv, potrvit unui comunicat de presă.

Potrivit aceleaşi surse, compania canadiană respinge acuzaţia falsificării vreuneia dintre hărţi prin ştergerea faliilor, acuzaţie formulată de către directorul general al IGR. 


“Investigațiile geologice și geotehnice, realizate inclusiv în urma a 57 de foraje geologice și geotehnice, a nenumărate puţuri geotehnice, teste geotehnice în teren şi în laborator, pe tot bazinul Văii Corna, au confirmat că nu există nicio zonă prin care apele s-ar putea infiltra în subsol, datorită existenței unui strat de argilă care are până la 12 metri grosime și care, prin compactare, conferă o impermeabilitate ridicată subsolului Văii Corna. Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte și expertize realizate a fost că Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj și iazul de decantare al sterilelor.

Menționăm că autoritatea națională unanim recunoscută la nivel național, Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de funcționare în siguranță pentru barajul de la Roșia Montană”, se arată în documentul citat.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter