Actualitate

Sătenii din Mănăstireni vor să-l alunge pe șeful de post

Oamenii spun că de câţiva ani buni au ajuns să se închidă în casă de teama hoţilor şi nu se mai simt protejaţi de cel care ar trebui să vegheze la siguranţa comunei. Ei îl acuză pe şeful de post că zilnic este rupt de beat, în timp ce casele lor, magazinele şi chiar poşta din sat sunt prădate de hoţi.

La Mănăstireni, Poliția (clădirea din stânga) se înțelege bine cu Primăria (dreapta). Mai puțin cu sătenii! La Mănăstireni, Poliția (clădirea din stânga) se înțelege bine cu Primăria (dreapta). Mai puțin cu sătenii!

Acuzaţii grave la adresa şefului de post din comuna Mănăstireni din judeţul Cluj. Iacob Mercar este pus la colţ de zeci de săteni care spun despre el că zilnic este rupt de beat şi că nu se pot înţelege cu el pentru a le rezolva plângerile şi sesizările. Sătenii spun că şeful de post a muşamalizat toate cazurile de furt din comună deoarece hoţii împart prada cu acesta. Mai mult, localnicii acuză conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj de faptul că închid ochii la toate aceste nereguli şi îşi protejează angajatul în continuare, în ciuda dovezilor aduse.

Poliţistul, acuzat că ia barurile la rând

Într-o scrisoare trimisă pe adresa redacţiei ziarului Monitorul de Cluj, câţiva localnici din Mănăstireni solicită conducerii IPJ Cluj să numească „un poliţist serios care să lucreze munca de poliţie”, deoarece actualul şef de post nu mai poate lucra aici „datorită corupţiei la care este supus şi datorită faptului că zilnic este rupt de beat”. „Iacob Mercar nu-şi face datoria de poliţist. Toată ziua stă în satul Mănăşturul Românesc în crâşmă şi bea zilnic cantităţi însemnate de alcool. Nu rezolvă nicio problemă a cetăţenilor din zonă, cu toate că în ultimii doi ani de zile am depus mai multe sesizări la IPJ Cluj. Toate i-au dat dreptate poliţistului. Nu lucrează nimic, nu are niciun fel de activitate, activitatea lui este la baruri. Ia la rând barurile şi trece prin fiecare bar din Mănăstireni şi Mănăşturul Românesc de dimineaţa şi până noaptea când merge la culcare”, se arată în scrisoare.


Hoţii acţionează fără frică în Mănăstireni

Sătenii mai spun că de-a lungul anilor s-au comis mai multe fapte penale pe raza comunei, toate rămând nesoluţionate. „A fost spart Oficiul poştal Mănăstireni care se află lângă postul de poliţie, au fost sparte locuinţe de unde s-au furat bunuri însemnate, au fost sparte magazine. Unui cetăţean i s-a spart casa de mai multe ori şi niciodată nu a prins hoţul, cu toate că s-au furat sume imense de bani, de peste 700.000.000 lei vechi. Persoana care a furat banii este prieten cu poliţistul şi lumea vorbeşte că hoţul a împărţit prada cu şeful de post. De aceea totul s-a muşamalizat. Atunci au venit şi poliţişti de la Cluj care au făcut verificări, dar după ce au stabilit că şi şeful de post este implicat în furt, totul s-a muşamalizat”, mai arată oamenii.

 


Protejat de fosta conducere a IPJ Cluj?

Localnicii mai spun că Iacob Mercar ar fi fost protejat de fostul adjunct al IPJ Cluj, Aurel Bărluţiu, căruia lunar îi cotiza diferite sume de bani şi la „sfârşitul anului îi ducea câte 100 de pomi de Crăciun” şi de fostul comandant al Poliţiei Huedin, Augustin Rus. Iacob Mercar este protejat de conducerea Poliţiei Cluj. Doi ani de zile, din 2009 şi până în 2011 a circulat cu maşina de serviciu fără a avea aviz psihologic. A fost implicat în mai multe evenimente rutiere fiind băut, dar toate i-au fost muşamalizate”, îşi încheie oamenii relatarea. Poliţistul nu este la prima abaterea de acest gen.

În 2009, Monitorul de Cluj relata faptul că Iacob Mercar a fost implicat într-un scandal sexual cu o franţuzoaică, dar ancheta IPJ Cluj a stabilit că şeful de post a fost nevinovat. Reprezentanţii Poliţiei clujene au susţinut atunci că „nu s-a conturat o comportare necorespunzătoare din partea poliţistului faţă de petentă, însă ancheta va continua”.


Primarul cercetat de ANI sare în apărarea poliţistului

Primarul din Mănăstireni, Petru Coldea (PDL), a declarat pentru Monitorul de Cluj că Iacob Mercar este „un om deosebit care îşi face treaba” şi ne-a transmis să nu băgăm în seamă aceste „plângeri anonime”. Nu vă luaţi după aceste plângeri anonime, eu am o stimă deosebită pentru dânsul, este un om deosebit, nu este adevărat ce se spune despre el, sunt numai minciuni, îşi face treaba, nu avem probleme cu el. Sunt aiureli”, a declarat Coldea.

Reamintim faptul că în luna iulie a acestui an ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Petru Coldea. Potrivit ANI, Coldea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Mănăstireni, a semnat atât dispoziţia de numire în funcţia de referent a fiului său, funcţie aflată până la data de 30 mai 2013 în subordinea directă a primarului, cât şi dispoziţiile de promovare a fiului său şi de acordare a gradaţiilor şi claselor de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.


Iacob Mercar nu a putut fi contactat pentru a-și expune punctul de vedere. De asemenea, până la publicarea articolului, nici conducerea Inspectoratului de Poliție a Județului Cluj nu și-a exprimat poziția.

 

Etichete: ipj cluj manastireni
abonare newsletter