Actualitate

Două instituții europene au lansat un program pentru integrarea romilor

Comisia Europeană și Consiliul Europei au lansat un program în valoare de 700.000 de euro pentru favorizarea accesului minorității rome la locuințe, educație, sănătate și locuri de muncă în cinci țări - Ungaria, Bulgaria, Italia, România și Slovacia.

”Integrarea romilor nu este doar o problemă care trebuie rezolvate, ci și o oportunitate pentru dezvoltarea economică și socială”, a declarat, vineri, la Budapesta, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune Laszlo Andor, cu ocazia lansării oficiale a programului Romact.

Finanțat de Consiliul Europei, Comisia Europeană și Fundația ”Open Society” a filantropului american de origine ungară George Soros, programul își propune să realizeze o punte între romi și restul societății în diferite domenii, venind în ajutorul municipalităților și administrațiilor.


Proiectul se axează pe pregătirea autorităților locale și regionale implicate în politicile de integrare a romilor.

Pe parcursul unui an, programul va fi implementat simultan în Ungaria, Bulgaria, România, Italia și Slovacia, unde trăiesc comunități importante de romi.


În Ungaria — unde trăiesc între 650.000 și 750.000 de romi — opt municipalități participă la program. Autoritățile locale din celelalte țări participante vor demara proiectele în următoarele luni.

În Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de romi, cea mai mare minoritate etnică din Europa, majoritatea fiind cetățeni ai UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter