Actualitate

Relansarea mineritului în Europa nu este un moft

Franţa este o altă ţară din Europa care a decis să profite de resursele sale de subsol, după 30 de ani în care nu s-a emis niciun un permis de explorare. Astfel, Compania Variscan Mines a primit avizul autorităților și va demara explorări în zona localităților Sarthe și Mayenne, în Nord-Vestul Franței, pentru a stabili dacă se găsesc minereuri de zinc, cupru, plumb, aur și argint.

Potrivit Obiectiv.info, explorările vor fi efectuate pe o perioadă de cinci ani și presupun investiții de 11 milioane de euro, urmând ca apoi, dacă se va trece la exploatare, investițiile să ajungă la 300 de milioane de euro și să presupună crearea a 300 de locuri de muncă directe și 1500 indirecte, conform informațiilor furnizate de conducerea companiei.

Povestea celor de la Variscan se aseamănă oarecum cu Roșia Montană, având în vedere că în perimetrul de 205 kilometri pătrați afectat explorării se află mina Chantepie, care a funcționat între 1989 și 1992, și a cărei închidere bruscă a generat 300 000 de metri cubi de deșeuri contaminate cu cianură, iar zona nu va fi decontaminată de Compania Variscan pentru că aceasta se află pe proprietatea unei alte companii, Total, mai scrie Obiectiv.info.


Aceeaşi sursă mai precizează că, spre deosebire de România, în Franţa nu vom vedea protestatari pe Champs-Elysees, scandând în gura mare „Salvați Sarthe” pentru că francezii sunt conștienți că relansarea sectorului minier nu doar că va crea noi locuri de muncă, dar va produce materii prime atât de necesare industriei. De asemenea, în procesul de exploatare se vor utiliza tehnologii moderne şi mult mai puțin poluante pentru că standardele de mediu sunt mult mai ridicate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter