Actualitate

Soluţia Primăriei pentru traficul de coşmar de pe Câmpului: centură ocolitoare peste patru ani

Aglomeraţia infernală din orele de vârf de pe strada Câmpului ar putea să devină amintire pentru clujenii care locuiesc în zonă abia peste trei-patru ani când Primăria speră că va face centura de sud. Deocamdată Primăria ştie doar care este traseul acestei centuri, iar bani nu există pentru acest proiect.

În luna iunie, Primăria Cluj-Napoca a realizat un sens giratoriu în zona străzilor Câmpului-Mehedinţi din Mănăştur pentru decongestionarea traficului. Soluţia nu a fost potrivită şi ca urmare a sesizărilor cetăţenilor, sensul giratoriu a fost desfiinţat în urmă cu aproximativ o săptămână. Imediat după desfiinţarea acestuia, au apărut din nou cereri din partea clujenilor care doreau sensul giratoriu la loc, oamenii fiind sufocaţi de blocajele zilnice din trafic din orele de vârf. “Oricum nu am fi mulţumit lumea. Uitaţi-vă câte plângeri au fost şi au început oamenii să îl strice singuri pentru că erau nemulţumiţi de el”, declară primarul Emil Boc despre sensul giratoriu.

Acum, conducerea Primăriei ridică însă din umeri şi spune că o soluţie definitivă pentru strada Câmpului va exista abia peste câţiva ani când va fi înfiinţată centura ocolitoare de sud. Primarul Emil Boc spune că alte soluţii sunt doar temporare care nu vor face altceva decât să mute problema dintr-o parte în alta. “Oricum nu am fi mulţumit lumea. Uitaţi-vă câte plângeri au fost şi au început oamenii să îl strice singuri pentru că erau nemulţumiţi de el (sensul giratoriu – n.red.). Acolo soluţia de fond este centura de sud care sper să fie finanţată din fonduri europene în exerciţiul financiar următor. Centura de sud este soluţia, în rest sunt doar surogate care fac să muţi problema dintr-o parte în alta. Centura ar decongestiona traficul şi din Zorilor, Mănăştur”, explică primarul.


Finanţare abia peste câţiva ani

Când vine vorba însă de începerea realizării lucrărilor propriu-zise pentru centura de sud, lucrurile se complică deoarece primarul nu are decât traseul pentru centură: începe de la nodul N, merge prin Făget, traversează Calea Turzii şi merge la Selgros prin colţ prin Apahida. Bani nu există deloc pentru centura de sud, iar Boc este convins că Guvernul nu-i va da niciun leu pentru această investiţie astfel că singura lui speranţă sunt fondurile europene, dar acestea vor fi disponibile abia de anul viitor. “Finanţarea poate fi asigurată doar prin fonduri europene pentru că de la bugetul central aş fi prea visător să cred că cineva va mai finanţa centura dacă n-a finanţat Autostrada Transilvania şi au scos centura de nord total din finanţare”, spune Emil Boc.

Primarul recunoaşte că este un drum lung realizarea centurii de sud

Primarul afirmă că în trei-patru ani ar putea fi gata centura ocolitoare de sud care să decongestioneze traficul din Mănştur şi Zorilor. “Mai avem de lucrat la proiect, este un drum lung, dar referitor la finanţare ne punem speranţe în următorul exerciţiu financiar din fonduri europene. Traseul este stabilit, zonele respective nu sunt marcate ca zone de construcţie astfel încât lucrările pot fi demarate când vom avea susţinere financiară. Sper ca dacă acea centură va fi prinsă în exerciţiul financiar următor să fie finalizată în trei-patru ani. Nu se poate realiza mai repede un asemenea traseu într-un timp mai scurt”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter