Actualitate

Începutul noului an şcolar îi costă pe părinţi un salariu minim pe economie

Părinţii din Cluj au cheltuit până acum cu pregătirea copiiilor pentru şcoală între 400 şi 700 lei. Cumpărăturile vor continua şi în prima săptămână de şcoală

Noul an şcolar este motiv de bucurie pentru copii, dar motiv de stres şi cheltuială pentru părinţi. O familie cheltuie cel puţin 500 lei pentru un singur copil înainte de începerea şcolii. Deocamdată părinţii au cumpărat doar uniformă, haine, ghiozdan şi o parte din rechizite, iar după începerea şcolii urmează să mai cumpere şi manuale, cărţi de culegere şi alte rechizite precum carioci, acuarele, truse de lucru manual, etc.

Lavinia Popa are un copil care începe clasa a V-a la o şcoală din Cluj-Napoca şi la un simplu calcul a constatat că a cheltuit până acum 720 lei pentru pregătirea etapei I a celor necesare pentru şcoală. “Fiul meu e la început de clasa a V-a. Nu am cumpărat foarte multe lucruri până acum, dar am fost nevoiți să luăm haine noi, fiindcă e în creștere. Vom avea nevoie și de uniformă nouă, care costă 50 de lei, avem echipament de sport - 100 de lei, pantofi sport- 100 de lei, geantă nouă - 70 de lei, rechizite- 150 de lei. Îi vom schimba ochelarii - 200 de lei. I-am făcut şi analize medicale (oftalmologie, stomac, calciu, fier) care nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate şi ne-au costat 50 de lei”, a explicat Lavinia Popa. Cheltuielile familiei Popa nu se opresc însă aici deoarece în prima săptămână de şcoală fiecare profesor le va mai spune ce trebuie să mai cumpere pentru fiecare materie în parte.


Elevi mici, cheltuieli mari

Cheltuielile sunt la fel de mari şi pentru copiii din clasele mici. Daniela Matei are o fetiţă în clasa I tot la o şcoală în Cluj-Napoca. Şi ea a cumpărat până acum doar haine: pantofi noi, bluziţe, tricouri, ghiozdan, echipament de sport. La finalul cumpărăturilor, totalul a fost de peste 400 lei. La fel ca şi în cazul familiei Popa, rechizitele vor urma în prima săptămână de şcoală. “Rechizite nu i-am cumpărat încă. Trebuie să aşteptăm începerea şcolii şi noi, părinţii, stabilim împreună cu învăţătoarea ce fel de rechizite le cumpărăm copiilor. Anul trecut când a fost în clasa pregătitoare, învăţătoarea a hotărât ca toţi copiii să aibă rechizite la fel ca să nu apară discuţii între copii”, a afirmat Daniela Matei.

Preţurile în hipermarket, de la 10 lei la câteva sute de lei

Cele mai ieftine rechizite în hipermarketuri sunt caietele care pornesc de la 1 leu pentru cele format A5 şi pot ajunge până la 3-7 lei, cele mari, studenţeşti. Creioanele colorate şi cariocile costă între 4 şi 10 lei, setul de pensule între 5 şi 10 lei, acuarelele, aproximativ 8 – 10 lei, penarele costă 10- 15 lei, iar ghiozdanele între 30 şi 150 lei. Un set de foarfece necesar la lucru manual costă 10 – 12 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter