Actualitate

Cum i-a făcut Primăria Dej adăpost de maidanezi deputatului Cornel Itu?

În urma cu aproape trei ani, Primăria Dej a investit peste două miliarde de lei în construirea unui adăpost pentru câinii fără stăpân din Dej. Pentru reducerea costurilor Primăria Dej a stabilit să se ocupe de câinii din adăpost împreună cu Asociaţia Anima Pro Terra, în spatele căreia se află deputatul PSD Cornel Itu.

Astfel, s-a convenit ca cei de la Asociaţie să pună la dispoziţia adăpostului o parte din hrana necesară câinilor, iar angajaţii Primăriei Dej să hrănească animalele şi să se ocupe de igienizarea cuştilor. Mai mult, Primăria Dej, condusă de primarul PSD Costan Morar, a alocat în ultimii trei ani peste 9000 de lei Asociaţiei patronate de deputatul Itu pentru derularea de campanii de sterilizare a câinilor.

“În perioada 2010, 2011, 2012, la nivelul municipiului Dej s-au derulat trei campanii de sterilizare, desfăşurate de Asociaţia Anima Pro Terra, în parteneriat cu Fundaţia Vier Pfoten, unde au fost sterilizaţi 1500 de câini. Banii alocaţi în această perioadă se ridica la suma de 9193 lei, sumă care include cheltuieli cu masa echipelor care au efectuat sterilizarea animalelor, plus asigurarea combustibilului necesar pentru deplasări în teritoriu, cazarea fiind asigurată de către Primăria municipiului Dej”, se arată într-un răspuns al Primăriei Dej la o solicitare făcută de Monitorul de Cluj.


Reprezentanţii Anima Pro Terra spun că relaţia Vier Pfoten cu Primăria Dej mediată de Asociaţia Anima Pro Terra a început în 2007, cu mult inainte ca Cornel Itu să devină  deputat.

Adăpost de maidanezi cu dedicaţie

Campaniile de sterilizare nu au fost singurele măsuri care s-au luat în această direcţie pe teritoriul municipiului Dej. “A fost construit un adăpost pentru câinii agresivi cu o capacitate de 100 de locuri, dotat corespunzător, costurile de întreţinere şi asigurarea hranei şi condiţiilor din adăpost fiind suportate de către Primăria municipiului Dej”, mai spun reprezentanţii Primăriei Dej. În acest adăpost sunt ţinuţi doar câinii agresivi şi în cei trei ani de funcţionare a avut un grad de ocupare de 85%. Din bugetul local al municipiului Dej se cheltuie anual în adăpostul de animale 900 lei/câine, reprezentând cheltuieli cu hrana, utilităţi, cheltuieli cu personalul şi campanii de sterilizare. Doar pentru hrana animalelor se cheltuie aproape 3000 de lei lunar.


Adresa de mail a Asociaţiei, aceeaşi cu cea a PSD Dej

Adresa de email de contact a Asociației Anima Pro Terra Dej este aceeași cu adresa de email a Partidului Social Democrat filiala Dej. Persoana de contact a Asociației foloseşte ca adresă de email psddej@yahoo.com, aceeași adresă pe care și deputatul PSD Cornel Itu o folosește pentru a fi în contact cu alegătorii. Explicația este aceea că Georgeta Danciu, persoana de contact de la Anima Pro Terra este și fosta șefă de cabinet a parlamentarului dejean, motiv pentru care a folosit adresa de email a filialei Dej a partidului.

Primarul Dejului este pro eutanasiere

Edilul orașului  spune că imediat ce-i va permite legea, va propune ca și la Dej câinii fără stăpân să fie eutanasiați. “Aici vorbim de aproape 90 de patrupede care se află în adăpostul Primăriei și alți aproape 500 de câini aflați pe străzi”, a precizat Costan Morar. Primarul a recunoscut că acțiunile derulate până acum de municipalitate în privința câinilor comunitari nu au dat rezultatele așteptate. Asta pentru că sterilizarea maidanezilor și lăsarea acestora înapoi pe străzi nu au dus la diminuarea numărului lor.


Câine rănit lăsat să zacă 24 de ore în stradă

La sfârştitul lunii martie, un câine a fost lovit de o maşină, pe o stradă din Dej, dar nu a murit, fiind doar rănit la picioare. Un bărbat a văzut întreaga scenă şi a sunat la Primăria Dej pentru a trimite pe cineva care să ducă patrupedul la adăpostul de animale, unde să fie îngrijit. De la Primarie i s-a spus să sune la Asociaţia Anima Pro Tera, cea care se ocupă de câinii fără stăpân din Dej. După 24 de ore de la incident, când bărbatul a trecut din nou prin zona unde câine a fost lovit, a avut parte de o imagine la care nu se aştepta. Patrupedul rănit zăcea în acelaşi loc, nins şi aproape îngheţat de frig. A sunat din nou la Primărie pentru a trimite pe cineva să ridice animalul, dar nu a avut succes.

Ultimele Stiri
abonare newsletter