Actualitate

Clujul va fi sediul unuia dintre viitoarele Servicii Regionale de Ambulanţă

Clujul va deţine Serviciul Regional de Ambulanţă Nord Vest, cu sediul la Cluj-Napoca, conform unui proiect de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

Proiectul de HG prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulanţe judeţene şi desfiinţarea altora, precizează Mediafax.ro.

Potrivit documentului, cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă existente în prezent vor fi reorganizate în şapte servicii regionale.


Astfel, conform noii scheme, judeţul Cluj va deţine Serviciul Regional de Ambulanţă Nord Vest, cu sediul la Cluj-Napoca, după ce actualul Serviciu judeţean de ambulanţă Cluj va fi reoganizat iar serviciile judeţene de ambulanţă din Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj vor fi desfiinţate.

"La momentul actual, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune. Serviciile Judeţene de Ambulanţă funcţionează în zone administrative bine determinate şi care nu permit organizarea intervenţiei în mod eficient. De multe ori, ambulanţa întârzie în diverse zone ale ţării, din cauza lipsei unei ambulanţe disponibile în zona administrativă respectivă, când la distanţe mici se află ambulanţe libere în zona administrativă limitrofă", se arată în nota de fundamentare a proiectului.


În aceste condiţii, unica soluţie de remediere a problemelor de intervenţie şi de promptitudine este gruparea serviciilor judeţene de ambulanţă pe regiuni, susţin iniţiatorii proiectului.

Toate serviciile regionale de ambulanţă vor fi instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea MS, se arată în proiect.


Acelaşi proiect prevede că serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea serviciilor judeţene Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, pe principiul "celei mai apropiate resurse de caz", precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului.


Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter