Actualitate

Mesajul lui Uioreanu pentru părintele Boian la decernarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a înmânat părintelui Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, însemnele distinctive ale titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj - „Clujean de Onoare”. Ceremonia a avut loc la Mănăstirea Nicula, după liturghia arhierească.

„Am fost în Valea Timocului, am văzut ce necazuri au românii de acolo, dar am văzut şi rodul strădaniilor sfinţiei sale părintele Boian de a propovădui limba română. Fraţii noştri de acolo nu au dreptul la limba maternă în şcoală sau la biserică, drepturi fundamentale nu sunt recunoscute, deşi Serbia este o ţară europeană. Biserica părintelui Boian este o oază de românism şi un licăr de speranţă pentru românii din Valea Timocului. De aceea am decis să-i acordăm acest titlu, azi am bucuria să-i înmânez semnele distinctive şi o să-l rog să nu se lase, deoarece nu este singur”, a declarat Horea Uioreanu la înmânarea titlului.

La rândul său, părintele Aleksandrovici a apreciat gestul autorităţilor clujene. „Noi suntem români, unii ne spun vlahi sau valahi, dar tot români suntem, şi mulţumesc tuturor pentru sprijin şi pentru distincţiile acordate”, a declarat proaspătul cetăţean de onoare al judeţului Cluj.


IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, i-a decernat părintelui Aleksandrovici medalia Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie a mitropoliei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter