Actualitate

Un clujean nu-şi poate construi o casă pentru că strada e pe o parte intravilan, pe alta extravilan

Amânarea de la an la an a votării noului Plan Urbanistic General (PUG) creează situaţii de râsul – plânsul pentru locuitorii municipiului: un clujean este blocat de doi ani şi nu ştie dacă are sau nu voie să construiască o casă.

Amânarea cu mai bine de doi ani a votării noului PUG l-a pus pe un clujean într-o situaţie neplăcută şi confuză. Bărbatul deţine un teren pe prelungirea străzii Ionel Teodoreanu care porneşte din strada Viile Nădăşel, în zona Steluţa. Omul, la fel ca şi ceilalţi vecini de teren, vrea să îşi construiască o casă, însă nu ştie dacă are sau nu voie să facă acest lucru din cauză că o parte a străzii este în intravilan, celalaltă este în extravilan, iar utilităţile sunt pe mijloc. Doar după adoptarea noului PUG  “O bucată de teren pe care dorește un cetățean să își construiască o casă este pe o stradă care pe dreapta este în extravilan, pe stânga în intravilan, iar utilitățile sunt pe mijloc. Cei de la firma care se ocupă de PUG spun că pe dreapta au fost grădinile Clujului și nu se poate muta în intravilan. După afișarea pe site a noului PUG am descoperit că o parte din stradă a trecut în intravilan, însă nu suficient de mult astfel încât să fie inclusă și partea dreaptă”, explică Ovidiu Florian, consilier local PNL care a aflat despre situaţia clujeanul.

De doi ani, sesizări la Primărie fără niciun rezultat

Din 2011, clujeanul trimite periodic sesizări la Primăria Cluj-Napoca, însă nu a primit niciun răspuns concret deoarece Primăria aşteaptă la rândul său răspuns de la firma care se ocupă de întocmirea noului PUG. Cel mai probabil, clujeanul nu va şti dacă poate sau nu să construiască o casă până când nu va fi votat noul PUG. “Începând din 2011 am făcut mai multe sesizări scrise către Primăria Cluj-Napoca şi nu am primit niciun fel de răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil. Mi-au trimis doar o adresă prin care mă anunţau că solicitarea mea a fost transmisă către proiectantul PUG-ului spre soluţionare. Am aşteptat, am reformulat o solicitare scrisă către Primărie, dar la fel, acelaşi răspuns l-am primit. Dar au trecut deja trei ani de la solicitările mele şi nu am primit un răspuns. Astăzi voi merge din nou la Primărie şi voi depune o altă solicitare”, spune Florin, proprietarul terenului. El spune că pe viitor vrea să îşi construiască o casă. “Nu intenţionez să îmi fac, astăzi, ceva acolo, dar pe viitor aş vrea să fac o casă. Sunt blocat însă pentru că nu ştiu dacă pot sau nu să fac o casă. Cei de la Primărie ar putea să îmi spună dacă se poate sau nu se poate”, adaugă Florin.


Consilierii PNL nu vor să audă de ultima formă a PUG-ului

Finalizarea PUG-ului trebuia încheiată încă de acum trei ani, iar în 1 iulie abia s-a publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca forma finală a acestuia. Votarea acestuia s-ar putea tărăgăna însă deoarece consilierii locali PNL şi-au exprimat, astăzi, dezacordul faţă de varianta actuală a PUG. Ei spun că nu vor vota PUG-ul în forma actuală şi anunţă organizarea unor dezbateri cu specialişti şi cetăţeni pe tema noului PUG. Potrivit consilierilor PNL, varianta finală a PUG-ului nu rezolvă problemele de trafic rutier şi, în plus, este încălcat dreptul la proprietate. “Acolo unde interesul public se suprapune cu proprietatea privată, prin PUG trebuie stabilite măsuri echitabile astfel încât să nu ne trezim ca după aprobarea PUG-ului municipalitatea să fie bombardată cu zeci de procese pe această temă”, spun consilierii PNL. Ei spun că nu vor vota această formă a PUG-ului până când nu vor fi rezolvate problemele semnalate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter