Actualitate

Clujenii, încurajaţi să consume peşte

Consumul de peşte şi produse din peşte va fi promovat la nivelul oraşului printr-un proiect prin fonduri europene. Prima conferinţă din campania de promovare a avut loc azi, la Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, principalul argument pentru consumul de peşte este influenţa benefică asupra sănătăţii – grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi procedează sistemul nervos, iar în cazul copiilor peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, în timp ce vârstnicii care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de Azheimer.

Pe lângă avantajele consumului au fost prezentante şi elementele la care trebuie să fie atenţi cumpărătorii pentru a afla indicii despre calitatea produsului. Zona de unde a fost pescuit, marcată pe ambalaj printr-un cod, specia din care face parte peştele şi nu în ultimul rând termenul de valabilitate, sunt potrivit organizatorilor elementele care trebuie următite obligatoriu de consumatori.


Deşi România se situează pe primul loc în Europa de Sud-Est din punctul de vedere al potenţialului piscicol, importăm mai bine de 60% din peşte. Consumul anual de peşte din România se cifrează la 70.000 de tone de peşte, dintre care doar 20.000 de tone reprezintă producţie internă.

Românii consumă, în medie circa trei kilograme de peşte pe cap de locuitor anual, cu mult sub media europeană de 10 kilograme pe an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter